Comuna Căpușu Mare, județul Cluj, a devenit un stat în stat, după ce edilul a reușit să-și pună în cele mai importante funcții din administrația locală prieteni și neamuri. Iancu Gheorghe a intrat, totodată, și în atenția polițiștilor după ce, în urmă cu un an, a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de braconaj cinegetic. 

Edilul de la Căpușu Mare a declarat, în acea perioadă, că nu poate fi vorba despre braconaj, el acuzând echipajul de poliție că i-ar fi băgat gloanțe pe țeavă, braconierul Iancu făcând o sesizare împotriva agentului de poliție. IPJ Cluj l-a trimis la plimbare pe primar cu acuzațiile lui fantasmagorice și au clasat cauza. 

Contactat pentru un punct de de vedere, Iancu Gheorghe a venit cu mai multe precizări referitoare la acea noapte în care susține că polițiștii i-au pus gloanțe pe țeavă, acuzându-l de braconaj.

„Am câștigat în prima instanță cu cei de la Arme și Muniții și deocamdată nu există motivarea sentinței. Nu este vorba despre braconaj, eu aveam o autorizație individuală de vânătoare, permis de port armă, totul în regulă. A fost o înscenare a agentului de la poliția Râșca. Instanța și-a dat seama că s-a făcut un abuz. Aștept motivarea instanței. Polițistul nu a fost dat afară deoarece nu am o sentință definitivă. Când voi avea sentința definitivă mă voi adresa instanțelor competente pentru prejudiciul pe care mi l-a făcut”, a declarat Iancu Gheorghe. 

Cu toate acestea, dacă polițistul i-ar fi băgat gloanțele pe țeavă, după cum susține edilul de la Căpușu Mare, și Poliția decidea să-l de-a afară pe agent, nu s-a început nicio cercetare penală fiind dată o decizie de clasare în această speță.  

Putere de suveran peste o mână de oameni 

Nu reprezintă o noutate faptul că în administrațiile locale din țară se regăsesc neamuri și prieteni de-a primarului. Nici în Căpușu Mare, „micul Vatican”,  lucrurile nu stau diferit. „Suveranul” Iancu Gheorghe conduce cu mână de fier primăria Căpușu Mare și l-a pus pe fiul său, Iancu Gelu-George, în funcția de viceprimar, declarând „război” angajaților din primărie care nu îi sunt total obedienți. Mai exact, unul dintre angajații primăriei, Simon Mircea Vasile, a simțit asta pe piele lui când primarul, conform hotărârii instanței, a făcut un gest nelalocul lui și l-a dat pe acesta afară din primărie, în contextul în care trebuia maxim să fie sancționat.  

Potrivit Hotărârii instanței din 20 aprilie 2021, se „admite în parte cererea formulată de reclamantul SIMON MIRCEA VASILE în contradictoriu cu pârâţii UAT COMUNA CĂPUŞU MARE, PRIMARUL COMUNEI CĂPUŞU MARE – IANCU GHEORGHE. Dispune modificarea Dispoziţiei nr. 62/13.04.2020 emisă de pârâtul PRIMARUL COMUNEI CĂPUŞU MARE – IANCU GHEORGHE în sensul că înlocuieşte sancţiunea destituirii din funcţie cu sancţiunea diminuării drepturilor salariale cu 20% pentru o perioadă de 3 luni. 

În Familia Iancu se practică munca la stat, jumătate din veniturile acestora având această sursă

Potrivit declarației de avere, Iancu Gheorghe a încasat anul trecut pentru serviciul prestat la Primărie peste 82 de mii de lei, iar din agricultură și creșterea animalelor  alți 80 de mii de lei. Soția acestuia, care lucrează ca funcționar economic la Compania de Apă Someș SA, a încasat 27.600 de lei. De asemenea, edilul de la Căpușu Mare deține un teren de aproape 10.000 de metri pătrați, dobândit în 2007 printr-un contract de vânzare-cumpărare. 

Edilul arată clar, după pozele postate pe Facebook, că este un fan al excursiilor în locurile exotice la care locuitorii comunei doar visează. 

De curând, el și soția lui au primit o compensație de peste 1.200 de euro deoarece zborul lor din Cluj-Napoca spre Zanzibar a avut întârziere. 

„Se admite în parte cererea formulată de reclamanţii I. D.-E. şi I. G. au formulat în contradictoriu cu pârâta S.C. A.W. A. S.A. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor suma totală de 1.200 Euro (câte 600 euro fiecărui reclamant) în echivalent lei la cursul B.N.R. din ziua plății, cu titlu de debit principal, reprezentând compensaţie pentru întârzierea zborului nr. A2 8101 pe ruta Cluj-Napoca – Zanzibar din data de 29.01.2021. Obligă pârâta să plătească reclamantului dobândă legală penalizatoare aferentă debitului principal de la data de 08.02.2021 şi până la data plăţii efective. 

Primarul din Căpușu Mare și beizadelele sale. De la tata pentru fiu, concesionări cu dedicație 

Acapararea sistematică a puterii în primăria Căpușu Mare a produs numeroase nemulțumiri în rândul locuitorilor din comună. Aceștia au sesizat presa in trecut că cei doi fii au început să-i hărțuiască.  

Pe lângă faptul că l-a numit pe fiul lui, Iancu Gelu George, viceprimar, în trecut au mai fost niște decizii controversate făcute de „Papa”  Iancu Gheorghe, iar ANI le-a sesizat instanței. Mai exact, primarul din Căpușu Mare, având simțul proprietății foarte bine dezvoltat, i-a concesionat fiului său o suprafață de aproape 124 de hectare de teren, adică 80% din pășunea comunală. 

Primarul a încălcat Legea 161/2003, în care se spune clar că „primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine […] ori rudele sale de gradul I”. Mai mult, primarul a încălcat și Codul Penal, art. 301, în care se precizează că dacă un funcționar public „a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”

Banul la ban trage, iar prin manevra inspirată a primarului, conturile familiei Iancu s-au umplut cu mii de euro de la APIA. 

Oare locuitorii cu ce au greșit, pe lângă faptul că în comuna unde trăiesc au loc cele mai multe accidente din județ, s-au mai pricopsit cu blestemul Familiei Iancu ce îi domină total. Acaparează pășunile comunale, primăria este condusă de către această Familie, iar cine a avut curajul să se ridice împotriva „Papei” a fost dat afară din instituția condusă de aceștia. 

Interesant este faptul că portalul instanțelor nu ne arată nici dosarul penal cu care s-a pricopsit Iancu în urma sesizării ANI pentru concesionările ilegale, nici dosarul penal pentru braconaj și abateri de la legea apelor și munițiilor, nimic de natură penală ce să-i incrimineze pe edil, doar cauzele de natură civilă ale lui Papa Iancu, arată Gazeta de Cluj. coral