Comuna Ciugud, din județul Alba, șochează din nou! După ce a ajuns subiect de știri la toate televiziunile din România, după ce a înființat prima școală SMART din România, municipalitatea vine cu un alt proiect pilot în România!

Ciugud este comuna din România care va avea propria monedă virtuală

Comuna Ciugud s-a ridicat mult peste multe orașe din România, după ce a reușit să atragă în fiecare an din ce în ce mai multe fonduri europene. Pe lângă multe facilități pe care le au localnicii din Ciugud, acum se vor bucura de propria lor monedă virtuală. Intitulată CIUGUban, moneda virtuală nu se va bate cu Bitcoin-ul, dar va atrage toți copiii din comună, mai ales că poate fi tranformată în bani reali foarte ușor. Tot ceea ce trebuie să facă micuții este să colecteze selectiv deșeurile menajere.

Astfel, copiii care colectează selectiv deșeurile și care reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu vor primi de fiecare dată CIUGUbani. Așadar, monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective, anunță reprezentanții comunei.

Prima stație de acest gen a fost montată deja în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România. Aceasta a fost personalizată sub forma unui roboțel, care a fost numit ”Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale.

Munca lor de peste vară va fi răsplătită imediat cum vor reveni în bănci. La începutul noului an școlar, CIUGUbanii  vor fi convertiți în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

Municipalitatea are în vedere și faza a doua a proiectului, în care îi va implica pe toți cetățenii. Vor fi montate mai multe stații de reciclare în comună, iar locuitprii din Ciugud vor primi și ei CIUGUbani, dacă vor recicla gunoiul. În schimbul banilor virtuali, aceștia vor primi reduceri la magazinele din sat sau chiar vor putea folosi banii respectivi la plata taxelor și impozitelor.

”Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii și în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic și sticlă ajung acum în râuri și în natură. România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalități plătite de țara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care așteptăm legea returnării garanției, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetățeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

coral