O comună cu un singur sat de lângă Siret a devenit capitala vaccinării din Vrancea. Se numește Suraia, are vreo patru mii și ceva de suflete în acte, o gară părăsită de ani buni, destul noroi când plouă și o primăriță tânără. N-are asfalt nici măcar pe strada Sănătății, dar, de ceva vreme, în sala ei de sport ajung mii de români din toate colțurile țării care-și doresc sănătate în era pandemiei. Chiar dacă fac peste trei ore cu mașina, la Suraia, în Vrancea, conform coordonatorului centrului de vaccinare, vor ajunge în următoarele zile foarte mulți bucureșteni dornici să înceapă imunizarea.

Suraia, Vrancea, România. Până mai ieri, un sat – comună la vreo 20 de kilometri de Focșani. N-are nicio atracție. Nici gară nu mai are. CFR-ul i-a pus lacăt și-a lăsat-o de izbeliște. Asfaltul, în mărunta comună moldavă, e lux. Pe multe artere au pus doar la capete. Și strada Sănătății a pățit-o așa. În vremuri de pandemie, însă, poți ieși din anonimat dacă ai un simplu centru de vaccinare.

Iar administrația Suraiei asta a făcut. După ce corpul de control al ministrului Apărării a sistat vaccinarea civilă de la Cercul Militar Focșani, iar primăria locală a refuzat să sprijine DSP-ul local pentru continuarea imunizării populației în oraș, logistica s-a mutat, cu medici, asistenți și bagaje la Suraia, în sala de sport. Au fost amenajate șapte cabinete. Iar de la 1 martie, în locul acesta necunoscut până atunci a devenit capitala zonală a regiunii moldave.

Janina Nicoleta Lazăr, medic șef DSP Vrancea: Zilnic sunt vaccinate în jur de 500 de persoane. Și sunt vaccinate atât persoane din județul Vrancea, cât și persoane care reușesc să se programeze pe platforma de vaccinare din toate județele țării. Am vaccinat foarte mulți gălățeni, persoane din Brăila, Buzău, Bacău, Brașov, București, foarte multe persoane urmează să vină din București în următoarele zile. Și din Ploiești, Suceava, o persoană chiar din Satu Mare a dorit să vină și am primit-o.

 

coral