Primarul Clujului vrea să fie primul din România care implementează conceptul de „walkable city”, în traducere liberă, „oraș în care poți merge pe jos”.

“Nu există leac mai important pentru toate vârstele decât sportul. De aceea, noi am preluat şi conceptul modern, european, de ceea ce înseamnă walkable city, adică un oraş prietenos cu mersul pe jos. Pe de-o parte, la tot ceea ce construim ca ansambluri imobiliare, ca şi locaţii noi pentru blocuri, pentru case, totul să se bazeze pe principiul 20 de minute mers pe jos pentru a avea acces la serviciile utilitare de bază: creşă, şcoală, grădiniţă, centru de cartier.

Adică să nu mai fi nevoit să apelezi la acel trafic ne-necesar, aşa numesc eu când trebuie să îţi duci copilul dintr-un colţ în altul al oraşului pentru a avea acces la şcoală sau la grădiniţă. Toate acestea trebuie să le ai la 20 de minute de mers pe jos. Locul de muncă nu îl poţi stabili acolo pentru că este o altă chestiune.

Trebuie să prioritizăm transportul în comun. Tot ce construim se bazează pe prioritizarea transportului în comun, pe mijloace de mobilitate alternative la maşină, biciclete şi alte forme de transport, autobuz electric, tramvai. Vom avea tren metropolitan, vom avea în viitor la un moment dat şi metrou în Cluj-Napoca.

Prioritizarea transportului în comun devine o chestiune nu numai de moft, devine o necesitate. Gheorgheniul va fi prima zonă în care vom extinde tot mai mult transportul în comun”, a declarat Emil Boc la un post de radio.

coral