Aproximativ patruzeci de concurenţi – independenţi sau cursanţi de la diverse şcoli de arte – din Reşiţa, Brăila, Iaşi, Bistriţa, Zalău şi Cluj-Napoca au participat la cea de-a IX-a ediţie a Concursului Naţional de Pictură Contemporană, organizat de Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, prin expertul clasei de pictură, Victor Apostu. 

Jurizarea lucrărilor din concurs, având în acest an tema „Lumina verii în peisaj”, a avut loc la data de 4 iunie 2019, totul după ce lucrările au putut fi admirate de public, timp de peste două săptămâni, în Galeria aflată în incinta Şcolii de Arte, de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51. 

Juriul competiţiei a fost alcătuit din cunoscuţi oameni de cultură: Călin Stegerean – critic de artă, preşedintele juriului, Iuliana Pop – preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Câmpia Turzii şi Felicia Răcean – expert al secţiilor de arte vizuale Turda şi Câmpia Turzii. 

Lucrările participanţilor se remarcă prin diversitatea abordărilor personale ce încearcă să particularizeze, în cea mai mare parte, o temă clasică a picturii, peisajul. În viziunea lor, acesta este un element definitoriu pentru anotimpul verii, bogăţia de culori a naturii regăsindu-se în culorile aşternute pe pânză”, a declarat la finalul evenimentului preşedintele juriului, criticul de artă Călin Stegerean.

CÂȘTIGĂTORI:
Premiul I – Neidenbach Helga (Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj)
Premiul II – Turcu Evelina (Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici” Iaşi)
Premiul III – Bogdan (Corda) Viorica (Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj)
Premiul de popularitate – Bărbînţă Leonora (Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj)

Referitor la tehnicile lucrărilor aflate în expoziţie şi primite în concurs, acestea au fost: acuarelă, tempera, acril şi ulei pe pânză, iar premiile au constat în albume importante de artă ce le vor fi oferite câştigătorilor. De asemenea, o clauză prevăzută în regulamentul concursului arată că, după câştigarea unei distincţii la Concursul Naţional de Pictură Contemporană, cei care nu sunt cursanţi ai Şcolii de Arte Cluj au facilitatea de a se înscrie fără examen de admitere la această instituţie de învăţământ.

coral