În urmă cu 7 ani, finanțele clujene sesizau procurorii despre un caz de evaziune în care prejudiciul era calculat la peste 6,5 milioane lei. La mijlocul acestei luni, Curtea de Apel Cluj a dat un verdict definitiv, însă parțial, în dosar. Doi dintre samsarii de mașini au fost condamnați la câte nouă ani de închisoare și au fost obligați la plata unui prejudiciu în valoare de peste 1,3 milioane euro. Însă, din grupul de evazioniști mai așteaptă condamnarea 20 de persoane, iar dosarul nu pare să se apropie de un final. Printre inculpați se numără și Ramona Colcer, fost inspector la Direcția de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Cluj Napoca, post din care a demisionat după ce a fost trimisă în judecată.

La mijlocul acestei săptămâni, Radu Bădescu și Dumitru Ploscar, doi clujeni implicați într-o grupare evazionistă care se ocupa de vânzarea de mașini second-hand, au fost condamnați definitiv la câte 9 ani de închisoare și la plata unui prejudiciu în valoare de peste 1,3 milioane euro. Însă, gruparea evazionistă mai numără încă 20 de membri care sunt încă judecați în instanțele clujene, iar termenele procesului nu arată că se apropie prea curând de final.

Însă, Bădescu și Ploscar au fost judecați separat pentru că unul a recunoscut comiterea faptelor, iar celălalt nu s-a prezentat la niciun termen.

”În actul de sesizare al instanței de judecată s-a reținut, în esență, că inculpatul Bădescu Radu Călin, în perioada noiembrie 2013-iulie 2014, în calitate de coautor, împreună cu inculpatul Ploscar Dumitru Aurelian, a administrat în fapt JOLKA IMPEX SRL, Luna de Sus, jud.Cluj, cadru în care, în mod repetat, în baza aceleiași rezoluții infracționale, prin folosirea datelor de identificare ale acestei societăți, a comercializat în țară 620 de autoturisme, în valoare totală de 33.998.772,61 lei, cumpărate din țările Uniunii Europene în condiții de taxare inversă, fără a evidenția în contabilitatea firmei și fără a declara la organele fiscale aceste operațiuni, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către stat, cu consecința neînregistrării, necolectării și neplății TVA aferentă operațiunilor de livrare, cauzând un prejudiciu în cuantum total de 6.583.577,90 lei”, arată o parte din rechizitoriu.

În acte, JOLKA IMPEX SRL îi aparținea lui Radu Pop care, practic, nu avea nicio legătură cu afacerile firmei. De altfel, Pop era un om al străzii care avea probleme cu alcoolul, iar oferta celor doi, de a fi administratorul unei firme și a primi câțiva lei pentru a semna câteva acte, i s-a părut mană cerească.

În urma unei inspecții fiscale, Bădescu și Ploscar au fost puși să plătească 7.564.907 lei, TVA neachitat şi suplimentar, au fost calculate majorări de întârziere în sumă de 383.311 lei şi penalităţi de întârziere în sumă de 254.928 lei. Astfel că, în urma unui proces de atragere a răspunderii patrimoniale celor doi li s-a stabilit o obligație de plată în valoare de 8.856.257 lei.

O angajată a primăriei clujene ținea spatele evazioniștilor

Probatoriul cuprinde rapoarte de inspecţie fiscală efectuate la persoanele juridice, procesele-verbale întocmite de către inspectorul antifraudă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, neconcordanţele care apar între declaraţiile date de către partenerii intracomunitari şi declaraţiile date de către societăţi, patrimoniul societăţilor obţinut de la Direcţia Taxe şi Impozite, din care reiese că peste 10.000 de maşini au fost aduse pe aceste societăţi în ultimii doi ani din anul 2012 până în anul 2014. Din motivarea propunerii de arestare reiese implicarea și rolul pe care l-a avut, în cadrul rețelei, Ramona Colcer, funcționar al primăriei clujene la Direcția Taxe și Impozite locale, arată Gazeta de Cluj.

”Din cercetări şi din interceptările telefonice obţinute la dosar rezultă faptul că o persoană folosind cartelă prepay poartă discuţii în mod repetat cu Colcer Ramona, angajată a Primăriei Cluj-Napoca – Direcţia Taxe şi Impozite Locale. În esenţă, discuţiile vizează întocmirea şi depunerea documentelor pentru obţinerea certificatului fiscal pentru autoturismele achiziţionate pe SC „Tirolia Electronic” SRL. (…)

Totodată din interceptarea convorbirilor purtate de Buzan Alexandru-Lucian cu Colcer Ramona, angajată a Primăriei Cluj-Napoca -Direcţia Taxe şi Impozite Locale, a rezultat că susnumitul foloseşte şi documentele SC „Information Tehnology & Service” SRL, care a fost preluată  în cursul lunii iunie 2014 de către numitul Cociș Vasile Alin asociat unic şi administrator, tocmai pentru a face achiziţii intracomunitare de autoturisme, ulterior revânzându-le pe teritoriul României, fără a înregistra aceste operaţiuni în evidenţa contabilă.(…)

Evaziune de 15 milioane de euro

Procurorii clujeni au stabilit că prejudiciul se ridică la aproximativ 15 milioane de euro.

”În perioada 2012-2014, inculpaţii, fie în calitate de administratori de facto, fie în calitate de administratori de drept, s-au folosit de 10 societăţi de tip „fantomă-bidon” (dintre care nouă cu sediul în Cluj şi una cu sediul la Bucureşti) ca instrumente în comiterea unor fraude fiscale în vederea achiziţionării a circa 6000 de autoturisme second-hand din spaţiul intracomunitar, fără TVA (pe principiul taxării în ţara de destinaţie). Ulterior, inculpaţii le-au comercializat pe teritoriul naţional, cu eludarea dispoziţiilor referitoare la colectarea, înregistrarea, declararea şi plata TVA.

Mecanismul de evaziune fiscală  a fost pus în aplicare de către inculpaţi în scopul obţinerii de venituri mai mari, nefiscalizate, prin transferarea obligaţiilor fiscale către societăţile comerciale în numele cărora s-a realizat comerţul cu autoturisme.

Acest mecanism de fraudare presupunea: – înfiinţarea/preluarea unor societăţi de tip „fantomă-bidon”, firme care nu funcţionau la sediul declarat ori acesta era declarat fictiv şi care nu aveau capital propriu, nici angajaţi ori spaţii de depozitare, pe numele unor persoane aflate într-o situaţie de vulnerabilitate socială şi economică ori a unor cetăţeni străini imposibil de identificat; –tranzacţionarea într-o perioadă scurtă de timp (circa 6 luni) a unui volum foarte mare de autovehicule (de ex. printr-o singură firmă s-au comercializat în 4 luni peste 800 de autoturisme), după obţinerea codului de TVA de către societăţile comerciale implicate,  respectiv înregistrarea în Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) şi, ulterior, schimbarea obiectului de activitate; –neînregistrarea operaţiunilor comerciale în documentele contabile ori înregistrarea şi declararea autoturismelor aduse din spaţiul intracomunitar la valori mult mai mici cu scopul eludării TVA-ului de plată; –ascunderea operaţiunilor comerciale efectuate prin nedeclararea achiziţiilor intracomunitare şi a livrărilor la nivel naţional, precum a impozitului pe profit, prin declaraţiile fiscale cu sume declarate mult mai mici, în scopul menţinerii valid a codului de TVA necesar achiziţionării autovehiculelor fără TVA din spaţiul intracomunitar şi a stabilirii unor obligaţii de plată diminuate. Prin activităţile ilegale desfăşurate, inculpaţii au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 67.518.825 lei (circa 15 milioane de euro)”, mai arată rechizitoriul, conform sursei citate.

Cine sunt membrii ”rețelei mamă” și ce acuzații li se aduc

– evaziune fiscală în formă continuată – CHIOREAN VASILE IOAN, APAHIDEAN FLAVIU GABRIEL, SÎNTĂMĂRIAN GABRIEL CORNELIU, BUTNAR ADRIAN IOAN, VIŞOVAN RADU,  PLOSCAR DUMITRU AURELIAN, LUCACIU CAMELIA, MĂRGINEAN MARCEL COSMIN, ŞUTEU DAN TEODOR, NICOARĂ OVIDIU, BUZAN ALEXANDRU LUCIAN,  BUZAN IONUŢ VALENTIN, MATVEEV BORIS MARCEL

– evaziune fiscală şi fals în declaraţii în formă continuată – OLTEAN VASILE CRISTIAN, MOLDOVAN PETRE CRISTIAN, FRANDEŞ MIHAI FLORIN, TIMOFTE SORIN ANDREI, ZBERA ELENA GABRIELA, COCIŞ VASILE ALIN coral