Aplicarea prioritara a dreptului UE privind protejarea intereselor financiare ale comunitatii europene permite unei instante nationale sa inlature aplicarea unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR)? Cine are prioritate in acest caz, principiul protejarii fondurilor europene sau o decizie CCR?

Acestea sunt o parte dintre intrebarile pe care Inalta Curte le-ar putea trimite la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Magistratii care judeca dosarul Gala Bute – Elena Udrea au ridicat aseara din oficiu aceasta problema. Asta in contextul in care Elena Udrea este acuzata in acest dosar si de o tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Inalta Curte va lua o hotarare pe 22 aprilie, atunci cand avocatii si procurorul DNA trebuie sa raspunda daca se impune sau nu sesizarea CJUE in acest caz.

Mai multe persoane condamnate definitiv in dosarul Gala Bute, printre care si Elena Udrea, au facut contestatii in anulare in baza deciziei CCR privind constituirea completurilor de 5 judecatori.

Pericol de prescriere a faptelor

Daca sentinta este desfiintata, iar procesul rejudecat, procedura ar putea dura mai multa vreme. Exista riscul ca faptele din acest dosar, facute in perioada 2010-2011, sa se prescrie.

Cu alte cuvinte, CJUE ar trebui sa explice ce se intampla cu procesele in care sunt judecate infractiuni privind fraudele din fonduri europene si care sunt afectate de diferite decizii date de CCR.

Principiul preeminentei dreptului european

Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca in acest caz este vorba de principiul preeminentei/suprematiei dreptului european, consfintit prin hotararea Costa impotriva ENEL din data de 15 iulie 1964, si prin jurisprudenta ulterioara constanta a CJUE.

In cazul Costa v. ENEL, Curtea de Justitie Europeana a pus bazele principiului rangului prioritar al dreptului comunitar.

CCR vs UE

De altfel, o intrebare aproape similara a trimis la CJUE si Curtea de Apel Bucuresti in luna februarie 2019.

"Principiul suprematiei dreptului european, asa cum a fost consfintit prin hotararea Costa impotriva ENEL din data de 15 iulie 1964, si prin jurisprudenta ulterioara constanta a CJUE, se opune unei reglementari interne care sa permita unei institutii politico-jurisdictionale, precum Curtea Constitutionala a Romaniei, sa infranga sau cel putin sa repuna in discutie prin decizii nesupuse vreunei cai de atac principiul mentionat anterior?" coral