News Flash:

Consulul României în Afganistan, împușcat de talibani. Care este starea de sănătate a demnitarului

7 Septembrie 2021
2112 Vizualizari | 0 Comentarii
Talibani

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: ″Întunericul se lăsase și trebuia să folosească o lanternă colorată. La momentul respectiv a început să se tragă foarte puternic, auzeam prin telefon împușcăturile care erau din ce în ce mai dese. Se încerca contactarea acestui grup inclusiv prin apeluri verbale pentru liderul acestui grup. S-a decis din nou să fie blocate toate intrările. În seara respectivă, grupul nu a mai putut să intre în aeroport, deși se afla la o distanță destul de mică. În acel context, un glonț rătăcit l-a atins și pe consulul nostru, dar, din fericire, nu a avut niciun fel de repercusiuni pentru că purta echipament de protecție”, conform Stirile Pro TV.

Pe 26 august un alt grup de afgani a fost împiedicat să intre în aeroport printr-un atentat care a produs mai multe victime.

Reporter: “Cum au decurs operațiunile de extragere după retragerea armatei americane și după ce talibanii au ocupat aeroportul din Kabul?”.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: “Din acel moment a fost clar că această cale de evacuare pe calea aerului prin intermediul aeroportului din Kabul nu mai putea să fie folosită și atunci celula de criză interinstitutională a examinat alte variante, dintre care cea mai fezabilă s-a conturat a fi cea pe cale terestră. O operațiune complexă, care a presupus un contact permanent cu mai multe grupuri de cetățeni afgani, pe tot drumul de la Kabul la acest punct de trecere a frontierei cu Pakistanul cu mai multe puncte de control taliban, aproximativ 7 sau 8”.

Astfel, 156 de jurnaliști, magistrați și studenți afgani cu burse de învățământ în România au fost evacuați în Pakistan pe cale terestră. Printre ei sunt și 53 de copii mici și adolescenți. Cu toții vor ajunge în România, unde vor putea solicita azil.

Alți, 49 de cetățeni români, care își doreau să plece din Afghanistan, au fost repatrati în siguranță de Ministerul de Externe, alături de șapte cetățeni străini. Opt români au rămas în momentul de față voluntar în Afghanistan. Șapte dintre ei lucrează pentru Organizația Națiunilor Unite, iar unul lucrează pentru un ONG international și nu doresc să se întoarcă momentan în țară.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0994 (s) | 22 queries | Mysql time :0.031840 (s)