Dan Canta, fost consilier PSD în administrația județeană și, recent, candidat din partea Pro România pentru un post de consilier local la Cluj Napoca, a câștigat o licitație organizată de administrația locală clujeană. Valoarea contractului este de peste 7 milioane de lei. De remarcat este faptul că reprezentanții firmei la care politicianul clujean este acționar au depus o declarație prin care susțin că societatea nu a desfășurat nicio activitate de la înființare până la sfârșitul anului trecut.

La jumătatea acestei luni, Primăria Cluj Napoca a atribuit contractul ”Extindere corp de clădire existent la Școala gimnazială Iuliu Hațieganu, str. Grigore Alexandrescu, municipiul Cluj-Napoca” firmei RSB BAU TEHNIK, patronată de Dorel Dănuț Canta, politician clujean și om de afaceri clujean, fiul lui, Răzvan, și Nicolae Andrei Suteu.

Firma nu a depus până acum niciun bilanț fiscal, ci o declarație pe proprie răspundere prin care se susține că ”entitatea nu a desfășurat activitate de la data înființării și până la 31.12.2019”, în situația în care firma a fost înființată la jumătatea anului trecut. Cu alte cuvinte sunt mari șansele care acest contract al Primăriei Cluj Napoca, în valoare de 7.145.607 lei, fără TVA, să fie prima lucrare de o anvergură mai mare.

Atribuirea acestui contract către o firmă nou înființată, chiar dacă este a familiei Canta, a fost făcută în condițiile în care unul dintre criteriile de înscriere la licitație a fost ca ”ofertantul va face dovada că a dus la bun sfârșit în ultimii 5 ani calculați de la data limită de depunere a ofertelor, lucrări similare celor descrise în caietul de sarcini în valoare cumulată de minim 7.000.000 lei fără TVA. Cerința minimă se va îndeplini la nivelul a maxim 3 contracte. Prin lucrări similare se va înțelege orice lucrări executate asupra unor clădiri care se încadreaza în categoria de construcții civile cel puțin de importanță C, inclusiv construcții noi”, se arată în condițiile impuse pentru a putea participa la licitație.

”Noi am câștigat licitația în calitate de leader manager. În asociere sunt firme precum NordConforest și alte societăți. Spre exemplu, lucrările de instalații sanitare, termice și electrice sunt subcontractate. Vă dați seama că NordConforest este o firmă care a avut lucrări mult mai mari”, a declarat Răzvan Canta, care este și administratorul firmei RSB Bau Tehnik. 

Contracte de milioane pentru un subcontractant

Anul acesta, firma Nordconforest, controlată de frații Dorin și Ioan Așchilean, a primit de la Primăria Cluj Napoca condusă de Emil Boc un contract în valoare de 23.499.000 de lei, fără TVA, pentru ”lucrări de modernizare și creștere a eficientei energetice în clădirile publice – Liceul Onisifor Ghibu – clasele V-VIII”.

Anul trecut ei au primit contractul pentru proiectarea și construirea unui parc tocmai pe Bulevardul Muncii.

Firma Nord Conforest a fost contractată de Compania Națională de Investiții pentru construirea parcului din Gheorgheni realizat în locul fostului cartodrom.

Societatea a obținut și o felie din centrul de deșeuri, proiect administrat de CJ Cluj.

Pe frații Așchilean nu-i leagă de administrația clujeană doar contractele la vedere, Dorin Așchilean fiind și pe lista persoanelor care trebuiau să cotizeze șpăgi către Horea Uioreanu, fostul șef al CJ Cluj, care la rândul lui vărsa o parte din bani în visteria PNL.

O altă companie conectată la afacerile fraților Așchilean este ACI Cluj SA. Firma este controlată de mai mulți antreprenori clujeni printre care se numără Ioan Așchilean, Dorel Goia, Horia Ciorcilă, etc. Anul trecut ACI a semnat cu Primăria Cluj Napoca contractul ”CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE A SPITALULUI CLINIC MUNICIPAL CLUJ-NAPOCA”, în cadrul căruia se vor derula lucrări de izolare a clădirii spitalului municipal administrat de primărie.

Suma pentru care a fost încheiat acest contract este de 12.270.874,29 lei, fără TVA.

Un alt contract important al companiei clujene este cel de construire a conductei de interconectare a sistemului de transport gaze naturale din România cu cel de peste Prut, faza II, pe direcția Iași-Ungheni-Chișinău. Compania clujeană a semnat contractul pentru construirea complexului administrativ Ghidighici, lucrare adjudecată de asocierea formată din companiile românești de construcții ACI Cluj, Imsat Service și Abcony Serv.

Ce va construi firma familiei Canta

Școala gimnazială Iuliu Hațieganu

Noua clădire a școlii va avea 2 etaje la care se vor adăuga două nivele retrase, una dintre retrageri fiind destinată unui grup tehnic. De asemenea, în clădire vor fi amenajate 15 săli de clasă cu o capacitate maximă de 448 de elevi, spații de birouri pentru cadrele didactice cu o suprafață de 82,7 mp, un depozit dotat cu rafturi și frigidere corn cu lapte deservit de un acces direct din exterior, o bibliotecă cu sală de lectură, o sală multifuncțională dotată cu gradene retractabile și spații depozitare mobilier, arhivă dotată cu rafturi mobile, grupuri sanitare pentru ambele sexe și un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, accesul persoanelor cu dizabilități la toate nivelurile clădirii se va face prin intermediul unui ascensor. Garanția lucrărilor va fi de 60 de luni.

Sursa: Gazeta de Cluj coral