News Flash:

CONTROALE la banci: Amenzi date pentru FONTURI GREU lizibile in contractele de credit. Alte nereguli

18 Aprilie 2013
1263 Vizualizari | 0 Comentarii
Zece unitati bancare din judetul Cluj au fost amendate de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC), cu o suma totala de 73.000 lei, pentru mai multe nereguli in contractele de credit, printre care fonturi greu lizibile sau lipsa serviciilor pentru care nu se exista comisioane, scrie rtv.net.

Zece unitati bancare din judet au fost amendate cu o suma totala de 73.000 de lei pentru nereguli la incheierea contractelor de credit de consum, cu sau fara ipoteca, potrivit unui comunicat transmis, astazi, de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Cluj, informeaza Mediafax.

"CJPC Cluj a desfasurat o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de credit de consum, cu sau fara ipoteca, de catre societatile bancare de pe raza judetului Cluj. In urma controlului, la zece unitati bancare au fost constatate neconformitati pentru care au fost aplicate 13 sanctiuni contraventionale in valoare de 73.000. Principalele neconformitati se refera la redactarea unor anexe ale contractelor cu fonturi greu lizibile, marimea caracterelor fiind mai mica de 12 puncte, calcularea Dobanzii Anuale Efective (DAE) pe baza unei ipoteze incorecte sau la faptul ca din contract nu rezulta clar serviciile care nu se comisioneaza prin perceperea comisionului unic si nu se mentioneaza clar sumele restante la care se aplica dobanda penalizatoare", se arata in comunicat.

Reprezentantii CJPC Cluj au constatat, de asemenea, ca unele unitati bancare percep comisionul de administrare la valoarea creditului, si nu la soldul acestuia, nu au mentionat costul total al creditului accesat si nu au specificat in contracte termenul de zece zile in care banca "este obligata sa notifice consumatorul, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, asupra cesiunii creantelor".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

unitati bancare cluj amendate cjpc nereguli
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017980 (s)