Staretul, arhimandrit Melchisedec Velnic alaturi de 30 de calugari de la Manastirea Putna internati azi noapte in Spitalul Suceava cu simptome de coronavirus.  Potrivit primelor informatii, o parte dintre calugari au forme usoare iar o parte ar fi asimptomatici.  Staretul ar fi primit un telefon prin care i se aducea la cunostinta ca trebuie sa se interneze in spital alaturi de ceilalti calugari depistati CIVID-19.

Călugării au fost transportați de mai multe echipaje ale Ambulanței. 

Directorul executiv al DSP Suceava, dr. Manuela Trifan a declarat că întreaga comunitate de la Putna a fost testată, iar cei 31 aduși la Spitalul Județean nu au forme grave ale bolii.

Testarea întregii comunități de la Mănăstirea Putna a fost decisă săptămâna trecută, după ce un bărbat care locuia  în mănăstire a murit,  iar conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a început o anchetă epidemiologică.  

Un calugar de la Manastirea Putna a fost transportat la Institutul de Boli Infectioase  de la Bucuresti  cu elicopterul pe 5 mai 2020, dupa ce a fost depitat pozitiv COVID-10.

Calugarii au stat in carantina la Hotelul Visarion Puiu din cadrul complexului monahal iar in urma testului cornavirus la 104 persoane din Manastirea Putna, 29 aveau testul pozitiv.

Surse din spital sustin ca toti sunt asimptomatici insa au fost adusi la spital pentru ca legislatia asa prevede.

Mănăstirea Putna a comunicat că viețuitorii se aflau în autoizolare voluntară din data de 25 martie 2020, „nu fiindcă s-ar fi manifestat simptome specifice coronavirusului, starea de sănătate a comunității fiind bună, ci din motive de precauție și de responsabilitate pentru sănătatea celorlalți”.

Starea de sănătate a celor internați după testarea obștii este bună, aceștia fiind asimptomatici. În legătură cu internarea lor la Spitalul Județean din Suceava, mănăstirea precizează: „Am ales această variantă în urma recomandărilor DSP Suceava, deși Mănăstirea Putna dispune de condiții adecvate de izolare și îngrijire la domiciliu, conform posibilității oferite de lege”.

Starea de sănătate a celorlalți viețuitori este de asemenea bună, ei fiind monitorizați permanent de un părinte medic și un părinte asistent medical din obștea mănăstirii.

Identitatea celor internați nu va fi divulgată, conform Legii drepturilor pacientului și a Legii privind protecția datelor personale. Aceștia au dreptul de a nu fi fotografiați, filmați sau intervievați în incinta spitalului.

„Considerăm că respectarea intimității vieții noastre și a fiecărui om care suferă privațiuni ale vieții sale este o datorie civică a noastră, a tuturor, și un model de atitudine prin care vom putea depăși, cu toții, această criză”, se afirmă în comunicat.

„Rugăm pe Bunul Dumnezeu și pe Sfântul Ierarh Iacob Putneanul să ocrotească întreaga Românie și să dăruiască sănătate întregii lumi!”, încheie conducerea Mănăstirii Putna. coral