Tulpini mutante de coronavirus, care sunt mai contagioase, dar produc o boală mai puțin severă, au apărut în Franța. Este o posibilă explicție pentru creșterea numărului de îmbolnăviri în Europa, scrie Sunday Times. 

Microbiologul francez Didier Raoult, a prezentat descoperirea în fața parlamentarilor francezi. El a spus că cercetătorii au descoperit șapte mutații ale coronavirusului în timpul unei analize a testelor COVID-19 din timpul verii.

Una dintre aceste tulpini a fost adusă de oameni veniți din nordul Africii în iunie, după ce Franța a relaxat măsurile anti-pandemie. De atunci, această tulpină a dispărut în Franța, însă a fost înlocuită de altele mai contagioase, a explicat Didier Raoult.

„Sunt mai puțin severe, așa căceva se întâmplă ceva cu acest virus, ceea ce îl face diferit. Mutațiile pe care le avem acum sunt o versiune destul de degradată a formei inițiale. Cel puțin asta este impresia noastră”, a spus microbiologul.

Mai mulți oameni de știință contestă afirmația lui Raoult din cauză că acesta a susținut utilizarea hidroxiclorochinei ca tratament pentru COVID-19, mai scrie sursa citată. El a fost criticat pentru că a insistat că hidroxiclorochină și-a dovedit eficacitatea după ce a realizat teste pe un eșantion redus de pacienți.

Echipa lui Raoult a descoperit tulpinile după ce a analizat testele sosite la spitalul la care lucrează, pentru a fi prelucrate.

În ultimele săptămâni, Franța a înregistrat o creștere a internărilor la ATI și a deceselor provocate de COVID-19. Pentru a încerca să țină situația sub control, orașele Nisa, Marsilia și Bordeaux au impus noi restricții privind programul barurilor și a numărului de persoane care pot ieși în grupuri.

coral