Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunțat că after-school-urile și creșele vor funcționa în continuare, doar școlile urmând să treacă la învățământ online.

Începând de luni, toate școlile din România vor trece în sistemul online, însă creșele și after-school-urile rămân deschise, a anunțat vineri Raed Arafat, care a detaliat toate restricțiile care vor intra în vigoare pentru 30 de zile.

Începând de luni, 9 noiembrie, se vor închide toate magazinele, inclusiv mall-urile de la ora 21.00, dar pot fi făcute livrări și rămân deschise farmaciile și benzinăriile. De asemenea, este obligatorie telemunca acolo unde tipul de activitate permite.

„Portul măștii va fi generalizat, oriunde suntem în spațiul deschis. Este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă va fi respectată. A doua măsură națională este închiderea magazinelor la 21.00. Sunt excepții, de exemplu cine asigură livrarea la domiciliu, farmacii și benzinării. Limitarea deplasărilorva fi făcută între orele 23-5, pentru că acesta e intervalul în care tinerii, mai mult, se deplasează, ies afară, fac petreceri. De asemenea, s-a decis interzicerea funcționării piețelor, târgurilor. Excepție fac piețele închise, cu respectarea normelor.

Decalarea programului de lucru în cel puțin 2 grupe, la interval de o oră, urmând să fie făcute. Este obligatorie acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați. S-a emis OUG privind activitatea obligatorie la domiciliu acolo unde este posibil. Prin ordin al ministrului Educației, creșele și after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online. În decizia CNSU era prevăzut că se închid și școlile”, a declarat Raed Arafat, într-o conferință de presă.

Interdicția de a circula în intervalul 23.00 – 05.00, cu excepția deplasărilor la serviciu și pentru asistență medicală, interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri, suspendarea piețelor închise, trecerea învățământului în online, sunt câteva dintre deciziile luate joi noapte de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Noile restricții urmează să fie aprobate de guvern.

Măsurile ar urma să intre în vigoare de luni, pentru o perioadă de 30 de zile.

coral