Conducerea Consiliului Județean Cluj a realizat, împreună cu echipa managerială a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, o analiză a activității serviciului telefonic de tip ,,Call-Center” destinat obținerii de sfaturi medicale pediatrice de urgență – 0364-917, din primele șase luni ale anului 2019.

S-a constatat astfel faptul că ALOPEDI 0364-917 a fost apelat în primele șase luni ale anului de către nu mai puțin de 6.200 de părinți, numărul acestora fiind cu peste 600 mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018. Marea majoritate a apelurilor s-au finalizat cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu (65,8%), nemaifiind necesară deplasarea la unitatea de primire a urgențelor sau la o altă unitate medicală, părinților comunicându-li-se și semnele de alarmă la apariția cărora se impune prezentarea la medic.

Cele mai multe apeluri au fost în luna ianuarie dar, odată cu începerea perioadei de concediu, se așteaptă, de asemenea, o creștere a numărului de apeluri. Dacă în prima parte a anului problemele respiratorii au fost principala cauză de adresare, odată cu venirea sezonului cald problemele digestive și erupțiile cutanate revin în prim plan.

Medicii pediatri au reamintit cu acest prilej faptul că expunerea la soare are efecte benefice asupra oaselor și sistemului imunitar dar razele ultraviolete au și efecte nocive. Părinții ar trebui să aibă în vedere faptul că efortul fizic într-un mediu cald poate duce la supraîncălzirea copilului, crampe musculare până la epuizare și șoc termic. Măsurile de prevenire și de prim ajutor pot fi accesate pe site-ul serviciului ALOPEDI 0364917 (Sfaturi pentru siguranța copiilor în timpul vacanței de vară: Expunerea la soare și căldură – ALOPEDI 0364 917 ).

Reamintim în acest context faptul că ALOPEDI 0364-917 este serviciul gratuit de sfat medical telefonic de urgență al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, asigurat printr-o linie de gardă special dedicată acestuia și deservită de medici cu specializarea pediatrie sau medicină de urgență. Evaluarea se face prin întrebări ce stabilesc gravitatea stării copilului respectiv precum și momentul în care copilul are nevoie de consult medical față în față.

coral