News Flash:

Credincioșii greco-catolici refac, miercuri, Calea Crucii, în centrul Clujului

24 Aprilie 2019
1497 Vizualizari | 0 Comentarii
calea crucii

Credincioșii greco-catolici refac, miercuri, Calea Crucii, în centrul municipiului Cluj-Napoca. Procesiunea va porni din Piaţa Unirii.

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunţă oficiile liturgice programate la Catedrala episcopală „Schimbarea la Faţă" (B-dul Eroilor nr. 10, Cluj-Napoca) din Săptămâna Mare. Credincioşii sunt invitaţi, zilnic, de la ora 17.00, în Catedrala greco-catolică din Cluj, la Calea Crucii, devoţiune care aduce în faţa „ochilor” sufletelor, momentele Patimilor Domnului aşa cum sunt relevate de Sfintele Evanghelii. De asemenea, o celebrare specifică perioadei Postului Mare, este Liturghia Darurilor mai Înainte Sfinţite.

În plus, în Miercurea Mare se va desfăşura Procesiunea Căii Crucii prin oraș, cu participarea Uniunii Creștine din România, alături de asociații și grupuri din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Se va merge, în reculegere, pe traseul Piața Unirii – Catedrala „Schimbarea la Față”, miercuri 24 aprilie 2019, cu plecarea la 16.30 din Piața Unirii.

Programul din Joia Mare va începe la ora 9.00, cu Vecernia cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare care va cuprinde (în jurul orei 11.45), Ceremonia Spălării Picioarelor, când Episcopul eparhial va repeta gestul făcut de Isus, cel de a spăla picioarele apostolilor. Este semnul adevăratei slujiri: „dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sunteţi datori să ca să spălaţi picioarele unii altora;” (Io 13,14). Programul acestei zile se va încheia de la ora 18.00 cu Denia celor 12 Evanghelii - lectura continuă a Evangheliilor Patimilor Domnului.

Vinerea Mare, zi de post aspru şi ajun, singura zi aliturgică din timpul anului bisericesc, este ziua în care se face comemorarea morţii lui Isus şi a depunerii Sale în mormânt. De la ora 18.00, în catedrală se va celebra Prohodul Domnului.

În tăcerea mormântului, credincioşii vor rămâne în reculegere de-a lungul Sâmbetei Mari, când, de la ora 9.00, se va celebra Vecernia cu Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare la finalul căreia vor fi sfinţite pâinea şi vinul de Paşti.

În noaptea acestei zile a Sâmbetei, de la ora 23.00, în biserica cuprinsă mai întâi de întuneric, va izbucni lumina Învierii Mântuitorului, în timpul celebrării Utreniei Învierii. Astfel, se va intra cu bucurie în timpul marii Sărbători, centru a credinţei creştine, Învierea din morţi a Domnului, cu vestirea continuă a biruinţei vieţii, prin cântarea: „Hristos a Înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţa dăruindu-le!”.

Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla va fi prezent în catedrală la oficiile principale din Cadrul Săptămânii Mari, şi Duminică, 28 aprilie 2019, de la ora 10.30, va celebra Sfânta Liturghie a Sărbătorii Învierii Domnului.

În cadrul acestei celebrări solemne, Ierarhul, în comuniune cu preoţii de pe întreg teritoriul eparhiei, îşi va prezenta Scrisoarea pastorală credincioşilor, cu îndemnul de a trăi misterele credinţei, pentru a sărbători, în suflete, Învierea:

A trăi misterele credinței înseamnă a trăi ceea ce mărturisim, adică o viață creștină. Aceasta presupune o luptă neîncetată, căci «viața creștină este o luptă permanentă, ne spune Sf. Părinte, dar o luptă foarte frumoasă, care ne permite câte o sărbătoare ori de câte ori Domnul învinge în viața noastră» (G.E. 158).

Am înțeles că prin Învierea Sa, Hristos a învins răul și moartea. Să-L lăsăm să fie mereu învingător și în luptele noastre, și astfel, întreaga noastră viață să devină o continuă sărbătoare!

Sărbători fericite, prin credință luminate și de Domnul binecuvântate! HRISTOS A ÎNVIAT!” este urarea de încheiere a Pastoralei Episcopului de Cluj-Gherla.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

credinciosi greco-catolici calea crucii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1281 (s) | 22 queries | Mysql time :0.033220 (s)