Urmează să fie majorate pedepsele pentru trafic și consum de droguri, după ce un proiect pentru modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri a fost adoptat în ședința de luni, 27 iunie, a Senatului. 

Consumul de droguri în România a explodat în ultimii ani, fiind cunocute cazuri de consum de droguri exclusiv la minori de 10-12 ani. Pentru a descuraja consumul de stupefiante, PNL a inițiat un proiect de lege prin care vrea să crească pedepsele în ceea ce privește consumul și traficul de droguri. 

Potrivit deputaţilor de la PNL care au iniţiat acest proiect: „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea. extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă faptele prevăzute (…) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”.

Mai exact, pedepsele pentru consumul de droguri vor arăta astfel după adoptarea legii:

Pentru toate operațiunile în vederea consumului propriu cu droguri de risc – inclusiv canabis – pedeapsa crește de la închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, cum e în prezent, la închisoare de la 1 la 5 ani. Dacă e vorba despre droguri de mare risc, pedeapsa crește de la închisoare între 6 luni – 3 ani la închisoare între 2 – 7 ani (modificări la actualul articol 4 din Legea 143/2000).

Pentru toate operațiunile în vederea traficului, pedeapsa crește de la închisoare între 2 – 7 ani la 3 – 10 ani când este vorba de droguri de risc, și de la 5 – 12 ani închisoare pentru droguri de mare risc la închisoare între 7 – 15 ani (modificări la actualul articol 2 din Legea 143/2000).

Pentru tolerarea consumului ilicit în diverse locuri, pedeapsa crește de la închisoare între 2-7 ani la închisoare 3-10 ani.

 

coral