Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a aprobat joi propunerea Comisiei pentru managementul clinic si epidemiologic al COVID-19. Algoritmul de testare se va modifica. Astfel, numarul celor care vor fi testati pentru Covid-19 va creste.  Sunt vizate mai multe categorii de pacienti cu risc mare de forme severe si deces, care au nevoie de o supraveghere atenta.
Creste numarul celor care vor fi testati pentru Covid-19

Nelu Tataru sustine ca nu este suficienta respectarea masurilor restrictive care au fost impuse. Astfel, pentru a limita transmiterea infectiei si de a reduce numarul de forme severe si decese, este nevoie de intensificarea procesului de descoperire a persoanelor infectate.

    „Sunt masuri pe care le mentinem in continuare, ma refer aici la distantare sociala, izolare, carantina etc. Dar, avand in vedere evolutia numarului de decese, este necesar sa aplicam, suplimentar, si masuri de detectie a infectiei la categorii de bolnavi care pot sa dezvolte forme severe de imbolnavire, in scopul de a interveni cu tratament medical cat mai precoce.”, a declarat ministrul, potrivit unui comunicat.

Astfel, s-a aprobat testarea suplimentara pentru:

    gravide;
    pacienti inainte de interventii chirurgicale, transplant, donare de organe;
    pacienti oncologici asimptomatici aflati in curs de chimioterapie;
    hemodializati;
    personalul de ingrijire din camine de batrani.

Ministrul Sanatatii a mai declarat ca Romania are o capacitate de testare pe aparate de 6000 de teste zilnic, in 57 de puncte. Cu toate acestea, in prezent, in centrele de testare din Romania sunt inregistrate  4.500-4.700 de testari pe zi.

    „Tin sa mentionez ca nu tine doar de capacitatea aparatului, tine si de personalul care lucreaza pe acest aparat si daca lucreaza pe o perioada mai lunga, daca este rodat pe acest aparat si daca are capacitatea ca timp si fizic sa poata lucra.”, a spus Nelu Tataru.

Ludovic Orban  a precizat ca au fost achizitionate extractoare automate care cresc capacitatea de testare. De altfel, el acuza ca unele centre de testare sunt suprasolicitate si din aceasta cauza, oamenii asteapta mai bine de 24 de ore pentru rezultat; in acelasi timp, alte centre au PCR-uri pe care aproape ca nu le folosesc.

coral