Matteo Salvini, ministrul de Interne al Italiei si liderul unuia dintre cele doua partide care formeaza coalitia de guvernare, a cerut alegeri anticipate, aruncand in aer coalitia de extrema dreapta si populista aflata la putere de 14 luni, iar Italia in incertitudine.

Anuntul brutal al liderului extremei drepte l-a luat prin surprindere pe deja fostul sau aliat Luigi Di Maio, liderul Miscarii Cinci Stele (M5S, antisistem), relateaza AFP.

"Sa mergem imediat in Parlament, pentru a lua act ca nu mai exista o majoritate (…) si sa le redam rapid cuvantul alegatorilor", a cerut Matteo Salvini, joi seara, intr-un comunicat.

Dupa aceea, practic el si-a lansat campania electorala intr-un miting la Pescara (centru).

"Ni se spune ca nu putem reduce impozitele. Vom dovedi, daca ne dati forta sa o facem, ca este posibil sa reducem impozitele muncitorilor italieni", a tunat el in fata simpatizantilor sai.

Aceasta decizie neasteptata a lui Matteo Salvini a provocat furia sefului Guvernului Giuseppe Conte si a celuilalt vicepremier, Luigi Di Maio.

Conte a apreciat ca Matteo Salvini trebuie "sa explice si sa justifice" in fata poporului italian decizia de a pune capat unei coalitii aflate la putere, avand in vedere faptul ca Liga practic a obtinut tot ceea ce voia.

Di Maio l-a acuzat, la randul sau, pe Salvini ca neglijeaza interesele tarii, din cauza sondajelor care-i sunt favorabile.

Criza din coalitie a fost declansata de ultimul vot din sesiunea parlamentara, miercuri, cu privire la linia feroviara de mare viteza (TGV) Lyon-Torino.

M5S s-a trezit votand singura in favoarea unei motiuni impotriva legaturii franco-italiene de mare viteza, in timp ce Liga a sustinut doua motiuni ale Opozitiei in favoarea proiectului.

Alegeri in octombrie?

Potrivit presei italiene, Liga vrea ca alegerile legislative sa aiba loc in a doua jumatate a lui octombrie si evoca duminicile – 13, 20 si 27.

Indiferent care va fi data, Liga intra in campanie de pe o pozitie de forta, in contextul in care este creditata in sondaje cu 36-38% din intentiile de vot, eventual un scor si mai mare, care-i permite sa guverneze aproape singura sau cu sprijinul pe care deja il are al Partidului Fratelli d'Italia (post-fascist).

M5S este creditata in schimb cu 17% din intentiile de vot.

Marea necunoscuta ramane reactia sefului statului Sergio Mattarella, singurul care poate dizolva Parlamentul, in urma consultarii cu presedintii celor doua Camere si principalii lideri politici, inainte de a convoca scrutinul.

Insa este notoriu faptul ca Mattarella se opune unor alegeri in toamna, avand in vedere ca septembrie-octombrie este perioada in care Guvernul trebuie sa pregateasca bugetul pe anul urmator, sa-l discute cu Bruxelles-ul si sa-l prezinte Parlamentului in vederea adoptarii.

Un guvern in exercitiu – care doar expediaza afaceri curente – nu ar avea greutatea necesara sa negocieze cu Bruxelles-ul, iar aceasta situatie ar putea dauna Italiei pe piete.

Potrivit agentiei AGI, Senatul s-ar putea reuni la 20 august pentru a oficializa caderea Guvernului, iar Parlamentul ar putea fi dizolvat cateva zile mai tarziu. Noi alegeri ar putea fi convocate in termen de 50-70 de zile, potrivit Constitutiei italiene. coral