În localitatea Mărgău, crucile vechi de secole au ajuns să fie folosite drept trepte la WC-ul din curte. Altele, de asemenea, au fost aruncate pe jos prin cimitir, fără să se țină cont de valoarea lor istorică.

Cosmin Giurgiu, președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Transilvaniei a scos la iveală amănunte șocate despre cum se respectă morții în satul Mărgău din județul Cluj. Fiind în vizită în localitate cu un grup de turiști din București, a fost șocată să vadă că pietre vechi de mormânt, datând chiar și de acum mai bine de un secol erau folosite în loc de trepte spre WC-ul din curte.

„Când mergi cu un autocar plin de turiști să te lauzi cu frumoasa biserica de piatră, monument istoric, din Mărgău, te trezești și cu surprize! Pietre vechi, cu floarea vieții pe ele, pe post de trepte, la budă! Altele aruncate pe jos, prin cimitir. Adevărate monumente.

O bătaie de joc la adresa locuitorilor din Mărgău! Cum naiba ai putea să stai și să îți faci nevoile, călcând pe pietre vechi de minim 1,5-2 secole, ale strămoșilor… Mi-a crăpat obrazul de rușine și nu m-am putut abține să nu vă arăt. Preotul a refuzat o întâlnire cu mine! De ce, nu știu, sau poate știu, dar mă abțin… Ulterior, pietrele au fost scoase și sunt în custodia colegei mele Maria-Cristina Mihut, căreia îi mulțumesc pentru implicare. Celelalte monumente au rămas aruncate peste tot”, a scris Cosmin Giurgiu pe Facebook.

coral