Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, spune că rata de vaccinare ar trebui să depășească 70% în România, pentru a evita apariția unor noi valuri ale pandemiei. El mai spune că „toți vom fi imunizați”, dar unii vor face acest lucru prin vaccin, iar alții prin trecerea prin boală, cu riscuri mult mai mari.

„Ideea e că noi aici nu putem să ne oprim la 40% sau la 50%. Asta trebuie să înţelegem cu toţii. Chiar dacă valul acesta 4 la un moment dat va trece – şi întrebarea este cum va trece – noi, dacă ne oprim la un moment dat, sau când o să fim pe panta descendentă și o să creadă iarăși o parte a societății că am scăpat deja, că suntem spre scăpare și oricum nu se întâmplă și vine Crăciunul și sărbătorile de iarnă și atunci nu va mai fi nicio problemă… dacă nu continuăm şi nu mergem până la 70%, peste 70%, vom avea şi valul 5, s-ar putea să avem şi alt val”, a spus Cseke la Digi24.

„Eu dacă am jumătate de populaţie în continuare nevaccinată, hai să spunem că ajungem la 50%, totuşi, sunt 10 milioane de persoane. Sigur, o parte dintre ei mai sunt imunizaţi că au trecut prin boală şi mai este acea discuţie pe care trebuie să o spunem întotdeauna, că toţi vom fi imunizaţi. Trebuie să fim conştienţi de acest lucru. Întrebarea e cum vrem să ne imunizăm? Calea mai uşoară şi de protecţie prin care ne apărăm pe noi înşine şi pe cei de lângă noi, sau vrem să trecem prin boală cu toate riscurile, unele dintre ele fatale?”, a continuat ministrul.

coral