Pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina, iar de atunci militarii din țara noastră vecină reușesc să țină piept atacului.

Chiar dacă din punct de vedere numeric sunt mult mai puțini, ucrainenii nu se dau bătuți și se bazează inclusiv pe arme primite din partea altor țări europene. Astfel, după aproximativ două săptămâni, Rusia nu a reușit să pună stăpânire pe Ucraina!

Potrivit jurnaliștilor de la Adevărul, care citează presa de peste hotare, Ucraina a primit arme de la turci, americani, britanici și suedezi, iar la sol acționează forțe speciale antrenate de CIA.

Sursa citată notează că una dintre cele mai importante arme pe care le are în prezent armata ucraineană este reprezentată de dronele de fabricaţie turcească Bayraktar TB2, care reuşesc să distrugă chiar şi convoaie militare ruseşti având în componenţă şi sisteme antiaeriene. Primele astfel de arme de război au ajuns în țara vecină în anul 2019, au o autonomie de 27 de ore, o viteză maximă de 220 de kilometri pe oră şi un plafon de zbor la 5.500 de metri. O dronă Bayraktar TB2 are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri şi poate transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 kg. Prețul este unul destul de mic, 5 milioane de dolari, comparativ cu dronele pe care le are armata SUA, General Atomics MQ-9 Reaper, care costă 32 de milioane de dolari, conform sursei.

O altă armă foarte eficientă care a ajuns la trupele din Ucraina este reprezentată de rachete antiaeriene Stinger, un sistem portabil de apărare aeriană (MANPADS). Aceste arme au fost primite de la SUA, Marea Britanie și Turcia și au o rază de ţintire de până la 4.800 de metri. Un astfel de „echipament” cântărește 15 kg cu tot cu rachetă și costă 120.000 de euro per bucată.

Jurnaliștii de la Adevărul au mai notat că armata ucraineană a primit de la SUA, Suedia și Marea Britanie sisteme Javelin şi NLAW, care sunt arme antitanc de ultimă generaţie ce au un sistem de ghidaj cu infraroșu, care urmărește singur ținta, după ce aceasta este fixată. Fiecare rachetă care este trasă cu această armă costă 175.000 de dolari!

coral