Este oficial! Viorica Dăncilă s-a angajat la Banca Națională a României. Cu ce se ocupă Viorica Dăncilă, la 57 de ani, și ce salariu net va încasa lunar pentru ocuparea acestei funcții.

Cu ce se ocupă Viorica Dăncilă, la 57 de ani

Viorica Dăncilă, fost premier al României în guvernul PSD-ALDE și fostă candidată la alegerile prezidențiale din partea PSD în 2019, a fost numită consilier pe Strategia de Sustenabilitate și Energie Verde. Adrian Vasilescu, consilier de strategie în BNR, a confirmat în dimineața zilei de marți, 18 mai 2021, faptul că Vioricăi Dăncilă i-a fost semnat contractul vineri.

Cum a fost motivată acestă numire? „Experienţa de prim-ministru şi cunoştinţele pe care le are în domeniu”, plus că nu au mai existat alți candidați pentru această funcție, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. De altfel, Dăncilă nu este primul caz de acest gen, mai mulți politicieni găsindu-și locul în această instituție după ce li s-au terminat mandatele de om politic.

Salariul lunar net pe care pe care îl încasează pentru această funcție

Pentru a se angaja în cadrul acestei instituții, fostul premier a depus un dosar și a susținut un interviu. În urma acestora, Dăncilă a fost angajată în 15 mai pe postul de consultant în Departamentul Energie Verde, urmând a avea un salariu lunar net de circa 10.000 de lei. Departamentul din care ea face parte este unul din cele cinci care formează Comitetul de trecere la Euro.

„BNR este preocupată de înaintarea României către zona Euro. Va fi nevoie de contacte directe și permanente cu Parlamentul European, cu Comisia Europeană și cu cabinete din zona euro. Pentru aceste întâlniri BNR a organizat 5 departamente care se vor ocupa pregătirea pentru intrarea în zona euro.

Aceste departamente vor fi Departamentul Euro (coordonator), Departamentul Economiei Reale, Departamentul Bănci Centrale, Departamentul Monede Digitale și Departamentul Economie Verde. Pentru toate aceste departamente se fac angajări. Doamnei Dăncilă i-a fost semnat vineri contractul.”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier de strategie în BNR.

Ceea ce este de subliniat este faptul că Viorica Dăncilă l-a susținut pe Mugur Isărescu pentru a obține un nou mandat la șefia BNR în anul 2019, deși Liviu Dragnea voia instalarea unei alte conduceri la banca centrală. De asemenea, în cazul scandalului repatrierii rezervei de aur a BNR, fostul premier a semnat un punct de vedere al guvernului în care arăta că orice modificare a statului BNR, ceea ce era cazul cu legea promovată de Liviu Dragnea, trebuia avizată de Banca Centrală Europeană.

Viorica Dăncilă, în vârstă de 57 de ani, a absolvit Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi din cadrul Institutului de Petrol şi Gaze. Ulterior, a absolvit și un master în Spațiul Public European la SNSPA. Aceasta a fost prim-ministru al României în perioada 27 mai 2019 – 26 noiembrie 2019, dar a pierdut mandatul în urma moţiunii de cenzură grație căreia au venit la putere Ludovic Orban şi Florin Cîţu.

  coral