Casa Națională de Pensii Publice, așa cum anunța fostul ministru Violeta Alexandru, a decis digitalizarea mai multor informații ale celor cu contribuții la fondurile de pensii de stat. Relativ recent CNPP a lansat un nou serviciu, integral digitalizat, prin intermediul căruia un contribuator poate afla mai multe date, inclusiv vechimea în muncă și care sunt cotizațiile sale la fondurile de pensii.

Casa Națională de Pensii Publice intră în era digitală

Anul trecut, în luna august, ministrul de resort de atunci, Violeta Alexandru, anunța o reformatare a întregului sistem gestionat de Casa Națională de Pensii Publice și de Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Fostul ministru vorbea atunci de implementarea unui sistem în proporție de 80% integral digitalizat, prin intermediul căruia să se reducă birocrația, și în același timp cetățeanul român să aibă acces mai facil la toate informațiile, inclusiv la cele legate de vechimea în muncă și care sunt contribuțiile acestuia la fondurile de pensii, făcând referire aici la CNPP.

„Nu a fost ușor să facem acest mecanism să funcționeze. Multe ore de muncă și discuții despre procedurile legale necesare, despre limitările tehnice și despre cum trebuie să putem face lucrurile cât mai simple pentru cetățean. Să le facem oamenilor viața cât mai simplă, să nu mai fie contactul cu administrația o povară, asta îmi doresc.

Nu renunț până nu reușesc tot ceea ce știu că #sepoate în Ministerul Muncii. MMPS va ajunge un exemplu de schimbare pentru binele cetățenilor, la finalul mandatului meu”, scria în luna august fostul ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Acces mai ușor la datele personale prin noua platformă CNPP

Au trecut 5 luni de la anunțul făcut de fostul ministru, iar astăzi CNPP anunță demararea noii platforme digitale, prin care, așa cum spuneam, românii își vor putea verifica vechimea în muncă, dar și sumele cu care aceștia au contribuit la fondurile de pensii gestionate de stat, prin intermediul CNPP.

Pentru a putea accesa noua platformă digitală va trebui să urmați anumiți pași. În primul rând va trebui să completați pe site-ul CNPP un formular cu datele personale, ulterior va trebui printat și să vă prezentați cu el la Casa de Pensii.

După ce formularul este procesat de angajații Casei de Pensii, pe adresa de mail menționată în formular, veți primi o parolă cu ajutorul căreia veți putea intra în platforma digitală a CNPP unde veți găsi toate informațiile menționate anterior. Prin intermediul platformei digitale a CNPP veți putea accesa și următoarele informații:

datele din carnetele de muncă stagiile anuale şi lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001

informaţii din declaraţiile D112 depuse de angajatori

informaţii referitoare la viramentele la PILON II de pensii private

informaţii referitoare la pensia comunitară

informaţii referitoare la debitele din executare silită

informaţii referitoare la fişa financiară

  coral