Ion Țiriac (83 de ani), unul dintre cei mai bogați afaceriști români, a vorbit în cadrul interviului acordat Gazetei și despre situația tensionată din Ucraina, unde armata rusă a bombardat intens în ultimele zile în zona centralei nucleare de la Zaporojie. Miliardarul aduce în discuție și consecințele economice pe care războiul le are asupra României. 

Ion Țiriac, un nume de referință în tenisul românesc, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor despre mai multe subiecte importante la zi, din sport și actualitatea mondială, inclusiv despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina, pe 24 februarie, arată gsp.ro

Ion Țiriac pentru GSP: „Ferească Dumnezeu să apese cineva pe buton”

– Domnule Ion Țiriac, când se termină această criză din Ucraina? 
– Războiul, în secolul ăsta, nu-și are locul. Nu-și are locul pentru că ferească Dumnezeu să găsești pe cineva care să apese butonul (gesticulează, făcând referire la amenințarea nucleară). Nu Rusia, nu Statele Unite, nu Germania, nu Franța. Nu, ci un nebun, undeva. Asta nu ne trebuie nouă! Ferească Dumnezeu, în fiecare zi vedem un soldat rus mort, un soldat ucrainean mort. Orice mort e mult prea mult, dar uită-te ce se întâmplă din punct de vedere economic.

– Continuați. 
– Uite cum aceste sancțiuni pe care le-am tot făcut se întorc la noi! Războiul ăsta ar trebui, într-un fel sau altul, să se termine mâine. Eu, dacă aș fi împăratul Europei, aș aduna toate națiunile, aș pune toți președinții la masă. „Vă rog frumos, ia veniți la masă. Haideți să stăm aici, cum o rezolvăm?” Altfel, ieșim afară din context. Eu sunt atât de bătrân încât am trăit al Doilea Război Mondial. Îmi aduc aminte de bombe … uite ce se întâmplă acum, ne e frică de centrala aia (n.r. – centrala de la Zaporojie) care e nepăzită bine. Să sperăm că se termină repede.

Cât de periculoasă este situația de la centrala nucleară din Zaporojie, despre care vorbește Țiriac? 

The Guardian a publicat o analiză a situației de la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, în zona căreia rușii au bombardat intensiv în weekend. 

Două aspecte majore alimentează îngrijorarea tot mai mare cu privire la situația de la uzina care se află sub controlul rușilor, dar care folosește în continuare personal ucrainean. 

Am refuzat să merg la Wimbledon, am spus că nu pot să mă duc pentru că sunt absolut contra deciziei pe care au luat-o cu rușii și bielorușii. Ce au acești tineri cu războiul? Războiul n-ar trebui să existe, absolut, de acord din toate punctele de vedere. Da să îi elimini pe jucătorii ăștia…?!

Wimbledon a făcut întotdeauna ce a vrut, n-a ținut cont de nimeni, e separat de toată lumea, nu îi interesează nimic. Asta au hotărât și asta au făcut. Culmea ridicolului e că a câștigat o rusoaică (n.r. – kazaha Rybakina).
  coral