În urmă cu câțiva ani, pe blogul său personal, Oana Roman le arăta fanilor ei poze cu mama sa – Mioara Roman – atunci când era tânără. Printre aceste fotografii, sunt și unele în care cele două apar împreună. Din nefericire, în ultima perioadă, vârsta și problemele de sănătate și-au lăsat amprenta asupra fostei soții a lui Petre Roman. În prezent, aceasta urmează un tratament de specialitate pentru afecțiunile pe care le are.

„Mulţumesc lui Dumnezeu mereu pentru că am marele noroc să am o mamă specială. Specială ca om, ca intelect, ca personalitate. Aproape tot ce am reuşit să fac bine în viaţă i se datorează”, scria în 2016 celebra prezentatoare TV despre Mioara Roman.

Mioara Roman, o femeie împlinită încă de tânără

Într-un interviu pentru revistatango.ro, fosta soție a lui Petre Roman declara că primele amintiri pe care le are din copilărie sunt din Varșovia. Mai exact ea face referire la un moment în care mergea cu trenul, însoțită de sora mai mare și de părinți, către Polonia. Cauza acestei mutări a fost faptul că, în 1945, tatăl Mioarei Roman a fost numit prim-secretar în Varșovia.

Pentru un timp, mama Oanei Roman a urmat cursurile unei școli particulare Franceze din acea țară. Numai că totul s-a schimbat atunci când tatăl ei a fost destituit din funcție și a primit un post inferior. Deoarece părintele său a considerat că trebuie să învețe într-o școală românească, Mioara Roman, împreună cu sora sa, a locuit la bunica lor, apoi la internat și, în final, singură.

Ce studii are Mioara Roman

Prima sa opțiune, când vine vorba de facultate, a fost Dreptul. Cu toate acestea, deoarece locurile erau limitate iar ea nu avea “dosar bun”, potrivit spuselor ei, s-a orientat către limbi străine. Astfel, Mioara Roman a ajuns să studieze limba arabă sub coordonarea profesorului Yves Nathan Goldenberg. Acesta a fost omul care a învățat-o să iubească și arabii, nu doar limba acestora.
Cu toate acestea, Mioara Roman nu a fost doar profesoară de limba arabă. Ea a lucrat timp de 17 ani la Radio Bucureşti Internaţional, până în 1981, ca şefă a secţiei arabă. Astfel, ea a avut ocazia să le ia interviuri preşedintelui egiptean Hosni Mubarak ori fostului rege Hussein al Iordaniei. Totodată, ea își amintește că la un moment dat, chiar Elena Ceauşescu îi solicitase să fie translatorul ei, dar a refuzat.

Ce spune Mioara Roman despre prima căsnicie

Iosif Zilahy a fost primul soț al Mioarei Roman

Mioara Roman și-a cunoscut primul soț la 18 ani, când s-a înscris la un curs de scrimă. Tânărul era sportiv de performanță, “era cu 5-6 ani mai mare și călătorea mult”, își amintește Mioara despre primul său iubit. Cu toate acestea, nu a fost dragoste la prima vedere, deoarece ea era prea tânără pentru astfel de simțăminte. El a fost cel care i-a făcut curte, ca în filmele romantice, iar 2 ani mai târziu urmau să se căsătorescă și să o aibă pe Catinca, fiica lor.

Din păcate, însă, nașterea copilului se pare că i-a îndepărtat pe cei doi soți. Cu toate acestea, Mioara Roman declara că ambele sarcini au fost cele mai frumoase momente din viața sa. Așadar, Mioara și primul ei soț, Iosif Zilahy, s-au despărțit la scurt timp după nașterea Catincăi, când aceasta nu împlinise nici măcar un an. Divorțul însă a avut loc după 5 ani, datorită legilor de atunci. Apoi, Mioara Roman l-a cunoscut pe al doilea soț, Petre Roman, bărbatul de care s-a îndrăgostit nu ca femeie tânără, ci matură și cu picioarele pe pământ.

 

coral