Problemele din sistemului sanitar românesc nu există de ieri, de azi. Spitalele de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu se confruntau cu aceleași lipsuri ca și cele de astăzi, deși au trecut mai bine de trei decenii de la căderea regimului comunist. O retrospectivă realizată de VISTA prezintă cele mai importante aspecte ale acestui sistem care se apropie pe zi ce trece de colaps.

Cum arătau spitalele pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Cu bune și cu rele, regimul comunist în care românii au trăit pe vremea lui Nicolae Ceaușescu nu va fi uitat probabil niciodată. În acele vremuri, toată lumea avea locuinţe şi un loc de muncă, uitând de lipsa libertăţii de exprimare, a alimentelor, a curentului sau a căldurii. Făcând o paralelă cu situația din 2020-2021 din București, putem spune că românii au ajuns să simtă pe pielea lor o mică parte din acea perioadă.

Din păcate, consumul de energie pentru populaţie a scăzut forţat cu 20% între anii 1979 şi 1982, apoi cu 50% în anul 1983, iar în anul 1985 cu încă 50% faţă de anii precedenţi. Curentul electric era întrerupt cel puţin două ore pe zi, apa caldă era şi ea raţionalizată, ca şi căldura, în lunile friguroase. Aceste măsuri drastice erau resimțite chiar și în spitalele din România, unde bolnavii sufereau de frig și adesea foloseau un reșou pentru a se încălzi. Evident, în zilele sau în orele în care aveau electricitate.

Sistemul de sănătate era gratuit, iar vaccinarea obligatorie

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, sistemul de sănătate era gratuit. Statul era obligat prin lege să îi asigure cetățeanului său îngrijire medicală. În plus, tot statul era obligat să asigure costul consultațiilor la medici sau costul spitalizărilor, după fiecare caz în parte. Un alt detaliu neștiut de români era vaccinarea obligatorie pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Când existau epidemii de gripe sau alte boli, populația era vaccinată în masă, fără să aibă dreptul de a se opune deciziei venite de sus.

Pentru că trăiam într-un regim comunist sever, tehnologia medicală și anumite vaccinuri au ajuns greu în România. În timp ce spitalele din țările vecine aveau sau implementau tehnologii de ultimă oră apărute pe piață în anii respectivi, la noi inovația întârzia să apară. Cu toate că în prezent spitalele noastre nu sunt renovate sau complet echipate cu tehnologii de ultimă generație, acestea se spune că arată mai bine acum decât pe vremea lui Ceaușescu.

Din păcate, în perioada 1966-1989, în special în primii ani ai perioadei de după celebrul decret 770 din 2 octombrie 1966 al lui Nicolae Ceaușescu, avortul a fost interzis aproape în totalitate. Zeci de mii de femei și-au pierdut viața în urma avorturilor clandestine făcute de medici, asistente sau oameni lipsiți de pregătire, fie la domiciliu, fie clandestin în spitalele de la vremea respectivă.

Descoperă mai multe informații inedite despre spitalele din epoca Ceaușescu în clipul de mai jos.

coral