Timp de un an, falsul medic de chirurgie plastica a lucrat la clinici din Capitala si a operat zeci de oameni sub un nume fals. El a ajuns sa opereze fara a avea studii de medicina, lucrand sub numele de Matthew Mode clinicile Monza, Euromedical, Prestige si MH Medical Group. In realitate, falsul chirurg al vedetelor Matthew Mode se numeste Matteo Politi, un italian din Venetia, cu doar 8 clase absolvite. In 2011, el a primit o sentinta de un an si jumatate in Italia, cu suspendare, dupa ce a mintit timp de mai multi ani ca e medic si a profitat ca avea acelasi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputatie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.

Cu parafa de la Directia de Sanatate Publica a Ministerului Sanatatii, un italian care terminase doar 8 clase a operat zeci de pacienti, pe tot parcursul anului 2018, la cinci clinici private din Bucuresti, informeaza libertatea.ro.

Incredibil, dar adevarat!

Cand asistentele de la Spitalul Monza au observat, in decembrie 2018, ca „eminentul chirurg Matthew Mode” nu stie sa se spele corect pe maini inainte de operatie, au inlemnit.

Subapreciate si, deseori, neglijate in naratiunea solemna a medicinei, asistentele din blocul operator sunt primele care aprind becul rosu. O fac dupa operatie, fiindca… nu puteau sa-i confiste bisturiul.

Poveste cu iz de escrocherie

In dosarul depus de avocata, Matteo Politi apare indicat, in limba sarba, drept absolvent al Facultatii de Medicina din Kosovo, unde la putere e albaneza. Explicatia e ca facultatea a ramas sub administratie sarba si se numeste University of Pristina, chiar daca sediul ei nu mai e in Pristina, actuala capitala a Republicii Kosovo. In buna traditie a escrocilor internationali, povestea are in ea toate contradictiile posibile. Dar, asa cum a spus chiar Matteo Politi, marti seara, la emisiunea lui Dan Capatos, de pe Antena 1:

„Din momentul in care am fost recunoscut, cu ajutorul avocatului, din momentul in care statul roman mi-a echivalat diplomele, ma numesc medic”.

Totodata,  ”medicul” cu opt clase se apara si face primele declaratii in legatura cu toata situatia scandaloasa in care se afla.

„Lucrurile despre care mass-media scrie in momentul de fata sunt cele care s-au intamplat in Italia, acolo unde cazul a fost inchis si de acolo au plecat toate povestile. Cand am venit in Romania, am dat documentele originale cu tot cu parafa unui avocat care, platit cu o suma considerabila, a intreprins toate procedurile necesare pentru ca toate hartiile mele sa fie recunoscute si au fost astfel obtinute toate avizele de catre ministerele aferente, carora le-am platit chitante si, astfel, mi-au eliberat toate documentele si actele pentru a lucra in Romania. Dupa aceea, avocata mi-a zis ca am toate actele necesare pentru a profesa in Romania. Pot folosi numele de Matthew Mode, am primit o scrisoare de la un notariat din Romania care imi permite sa folosesc acest nume” a povestit Matteo Politi pentru spynews.ro.

In 2010, presa italiana amintea ca barbatul nu a absolvit nici bacalaureatul.

Ancheta la minister

Ministerul Sanatatii a declansat o ancheta in acest caz:

„Binenteles ca va face asta (o ancheta -n.r.) pentru ca a operat un an de zile in spitale private. Vrem sa vedem cum a operat. (…) Nu a adus toate documentele. Ministerul Sanatatii a analizat documentele pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal, a avut o imputernicire avocatiala, o doamna avocat, am inteles, si pentru ca nu avea toate documentele nu a primit avizul, adica echivalarea diplomei. Nu am de unde sa stiu (cati oameni a operat -n.r.)”. coral