Primarul din Odesa, Ghenadii Trukhanov, a declarat intr-un interviu pentru publicatia britanica The Telegraph ca „vom lupta pana la capat”. El s-a fotografiat cu un pistol in mana.

Primarul se mandreste cu aerul cosmopolit si primitor al orasului. Portul istoric de la Marea Neagra atrage un numar mare de vizitatori pe bulevardele sale pietruite si este o destinatie turistica renumita.

Cu toate acestea, in ultimele doua saptamani, orasul de aproape un milion de locuitori s-a concentrat pe a se face cat mai putin primitor pentru fortele rusesti care sunt pregatite sa atace.

Plajele care in mod normal gazduiesc turisti sunt minate pentru a rezista unei debarcari amfibii. Baricade de saci de nisip invadeaza fatadele arhitecturale bogate, iar pietele se umplu de bariere antitanc.

„Odesa este un oras foarte primitor, dar nu ne plac oaspetii nepoftiti si nu ne plac oamenii inarmati. Ne bucuram sa intalnim oameni neinarmati si prietenosi”, explica primarul Ghenadii Trukhanov, potrivit aktual24.ro

Primarul a fost candva membru al unui partid politic pro-rusesc fondat de Viktor Ianukovici, fostul presedinte care a fugit din Ucraina in 2014. Dar acum el insista ca orasul ii va rezista lui Vladimir Putin pana la capat.

Al treilea oras ca marime din Ucraina, Odesa este renumit pentru plajele sale placute si cladirile din secolul al XIX-lea, construite pe vremea cand era o bijuterie a imperiului rus. Inainte de anexarea Crimeei in 2014, Odesa a fost timp de decenii o destinatie populara pentru turistii rusi, iar locuitorii sai sunt in majoritate vorbitori de limba rusa.

De asemenea, pozitia sa ca principal port al tarii ii confera o importanta strategica si economica uriasa pentru ambele parti in razboi si o face o tinta principala pentru fortele lui Putin.

Cu toate acestea, primarul insista ca frumusetea orasului ascunde o hotarare de otel.

„Consider ca femeile din Odesa sunt cele mai frumoase din lume”, a declarat el pentru The Telegraph duminica dupa-amiaza. „Uneori par foarte accesibile, dar in realitate sunt femei foarte incapatanate si mandre. Nu le place cand cineva incearca sa profite de ele”.

Baricadele care se ridica in oras ar putea fi in curand testate in mod serios, a declarat duminica presedintele Ucrainei, care a avertizat ca fortele rusesti se pregatesc sa bombardeze orasul.

Volodimir Zelensky a declarat intr-un discurs video: „Se pregatesc sa bombardeze Odesa. Odesa! Rusii au venit intotdeauna la Odesa. Intotdeauna au simtit doar caldura in Odesa. Doar sinceritate. Si acum ce se intampla? Bombe impotriva Odesei? Artilerie impotriva Odesei? Rachete impotriva Odesei? Va fi o crima de razboi. Va fi o crima istorica”.

Liderii internationali impartasesc temerile presedintelui. Emmanuel Macron, omologul sau francez, i-a transmis lui Putin, in timpul unei convorbiri telefonice de duminica, ingrijorarile sale cu privire la un posibil atac iminent asupra Odesa, potrivit unei declaratii a guvernului francez.

Orice atac asupra Odesa ar putea veni din mai multe directii. Navele de razboi ale puternicei flote rusesti din Marea Neagra au fost vazute in largul coastei amenintand orasul inca de la inceputul invaziei de la sfarsitul lunii trecute.

Orasul este, de asemenea, in pericol din cauza inaintarii rusesti spre est, unde fortele care au cucerit portul Herson si au ajuns la Mykolayiv ar putea inainta mai departe spre Odesa. Nici vestul nu este in siguranta, fortele rusesti fiind postate in enclava separatista Transnistria, de-a lungul granitei dintre Moldova si Ucraina.

Cu amenintari din atat de multe parti si intr-un oras cu o asemenea importanta economica si strategica, locuitorii se tem ca atacul este inevitabil. „Ne asteptam la atacuri dinspre mare. Intregul litoral este minat. Si exista tancuri si artilerie”, a declarat primarul.

De la avertismentul de duminica al lui Zelensky, Trukhanov a declarat ca s-a asigurat ca locuitorii sunt la curent cu riscul de bombardament si ca stiu unde sa se adaposteasca.

Primarul, un fost ofiter de armata, a inceput sa poarte un pistol pentru propria aparare: „Pot sa va spun ceva despre Odesa. Vom lupta pana la sfarsit pentru a proteja fiecare strada si fiecare colt al orasului.”

Trukhanov a avut parte de acuzatii de coruptie si de legaturi cu crima organizata. El neaga cu tarie orice abatere, spunand ca locuitorii din Odesa il pot judeca dupa munca sa si ca l-au ales de trei ori. Printre acuzatii a fost si faptul ca ar avea un pasaport rusesc, lucru pe care, de asemenea, il neaga acum.

In timp ce pregatirile pentru apararea orasului se intensificau, strazile erau in mare parte linistite si calme. Orasul s-a obisnuit cu sirenele de raid aerian aproape in fiecare noapte.

„Vom supravietui! In seara asta vom incuia usa si vom lua cina ca de obicei”, au declarat pentru AFP Irina si Alexander Pivovartchik, un cuplu in varsta de 50 de ani care se intorcea acasa cu cumparaturile.

Se estimeaza ca aproximativ 100.000 de locuitori ar fi fugit din oras. Daca situatia se inrautateste, se asteapta ca ruta de scapare pentru multi sa fie peste granita cu Moldova. coral