Cele mai bune filme sportive nu sunt doar despre sporturi și meciuri în sine. Sunt despre ceea ce reprezintă implicarea deplină în acestea: a juca, a pierde, a crește… A crește în timp ce pierzi. Câmpurile și terenurile, patinoarele și ringurile, stadioanele și sălile de biliard – toate au fost terenuri fertile pentru ca regizorii să exploreze condiția umană. Aceste filme sportive incredibile ne ajută să descoperim cât mai multe despre sporturile pe care le cunoaștem cu toții, urmărindu-le fie acasă, fie la cinema sau chiar în cadrul unui festival de film.

Evaluat ca unul dintre cele mai bune filme sportive din toate timpurile, Friday Night Lights, lansat în 2004, reușește pe două niveluri: îți oferă secvențe de acțiune grozave pe teren și personaje credibile. În primul rând, juxtapune frumos bucuria și sprijinul febril pentru o echipă de fotbal locală dintr-un oraș mic. Pe de altă parte, conține unele dintre cele mai puternice acțiuni de fotbal dedicate vreodată filmului. Friday Night Lights creează perspectiva conform căreia, pentru oamenii și tinerii jucători prinși în vârtejul jocului, fotbalul poate însemna în mod simultan totul și nimic. Este bazat pe cartea de non-ficțiune a lui H.G.Bissinger și a inspirat ulterior și un serial de 5 sezoane.

Explorarea sporturilor minții, cum ar fi blackjack-ul sau șahul, poate începe cu Mississippi Grind, un film independent, cu Ryan Reynolds și Ben Mendelsohn, descris ca o modalitate de divertisment cool și surprinzător de bine creat. Ambele personaje se bucură enorm de scena jocurilor, dar Curtis (Reynolds) este tipul carismatic, cu o mulțime de abilități în jocurile de cazinou. Chimia de pe ecran dintre protagoniști este extraordinară, iar jocurile sunt pline de fler. Filmul este un ansamblu distractiv, un mix între comedie și dramă, poate uneori subestimat, care explorează dorința umană de a petrece timp de calitate prin divertisment.

În The Wrestler (2008), Randy, supranumit "The Ram" Robinson (Mickey Rourke) a trecut de mult de apogeul carierei sale, dar este încă pregătit să meargă pe circuitul pro-wrestling. Cu toate acestea, după un meci deosebit de solicitant, Randy ia o pauză și încearcă să își facă ordine în viața personală. În timp, realizează că nu poate rezista atracției ringului și se pregătește pentru o revenire. Cel mai fascinant element din filmul regizorului Darren Aronofsky este reprezentat de detaliile din culise despre lupte. Face asta atât de bine, deși nu a mai realizat niciodată un film despre acest sport. Într-un behind the scenes, vei putea vedea cum în zăpada din New Jersey, Randy și oponenții săi fac turul sălilor sindicate, școlilor de gimnastică, centrelor comunitare și sălilor Legiunii Americane, folosind tot ceea ce găsesc pentru echiparea propriilor vestiare, lipindu-și piesele vestimentare deteriorate, pregătindu-se totodată din punct de vedere psihic și dându-și cu toții acordul în prealabil asupra scenariului care completează acțiunea. Aflăm cum își pregătesc sângerarea, cum fac în așa fel încât să fie mereu gata pentru tot felul de „surprize” în fiecare meci. Și apoi ies în ring și are loc toată învălmășeala. Planificarea lor definește un meci de wrestling real. Aceștia sunt răniți în modurile în care se așteaptă și nu în moduri neprevăzute.

Filmul lansat în urmă cu 10 ani ani, Moneyball, este bazat pe evenimente reale imortalizate sub formă de carte de către jurnalistul financiar Michael Lewis și îl urmărește pe fostul jucător de baseball și director general la Oakland Athletics, Billy Beane (Brad Pitt), în timp ce încearcă să construiască o echipă competitivă pentru sezonul 2001, folosind o metodă bazată pe statistici. Poți să urmărești, să înțelegi și să te bucuri de Moneyball chiar dacă nu știi nimic despre baseball. Filmul explică subtil „status quo-ul” baseball-ului profesionist, astfel încât, atunci când este perturbat de strategia ambițioasă de analiză statistică a lui Beane, persoanele care nu sunt fani baseball pot înțelege dificultatea acțiunii pe care o desfășoară. Se poate spune că este un film sportiv foarte diferit – unul care se bazează exclusiv pe Brad Pitt și Jonah Hill, iar ambii dau dovadă de unele dintre cele mai bune interpretări din carierele lor. Cu siguranță nu vei regăsi pe durata celor aproape 140 de minute de sport și dramă, un fir narativ clișeic.

 

coral