Sistemul pluvial, cunoscut și sub numele de sistemul de colectare a apelor pluviale, reprezintă totalitatea elementelor de colectare și scurgere a apei provenite din precipitații, de la acoperiș spre nivelul solului. Pentru ca funcționarea acestui sistem să se facă în mod corect, elementele acestui sistem trebuie să fie alese în funcție de câteva caracteristici importante. Află care sunt acestea și din ce este format sistemul pluvial, pentru ca locuința ta să fie protejată.

Din ce este format sistemul pluvial?

Cele mai cunoscute elemente ale sistemului de colectare a apelor pluviale sunt jgheaburile și burlanele. Pentru că de-a lungul timpului a fost înțeleasă nevoia de a elimina în mod rațional apele provenite din precipitații, au apărut constant numeroase modele și dimensiuni de jgheaburi și burlane care să ajute la acest proces.

Pe lângă acestea însă, sistemul pluvial mai conține și colțare interioare și exterioare, capace pentru jgheaburi, elemente de îmbinare, racorduri pentru jgheaburi, coturi de evacuare, brățări pentru susținerea burlanelor, cârlige și racorduri la canalizare.

Cum se aleg burlanele și jgheaburile?

Fără îndoială, cele mai importante părți ale sistemului de colectare a apei sunt jgheaburile, care au rol colector și burlanele, care au rol de evacuare. Pentru a le alege este nevoie să ai în vedere următoarele aspecte:

Material

Jgheaburile și burlanele vor fi elemente întotdeauna expuse la factori de mediu exteriori, la intemperii și umiditate. Din acest motiv, materialele din care sunt realizate acestea pot diferi, însă cel mai adesea este folosit oțelul, tabla sau sistemele din PVC.

Materialul este important sub aspectul durabilității, pentru că este nevoie ca sistemul de colectare a apelor pluviale să reziste cât mai mult, fără a necesita modificări. 

În general sistemele realizate din PVC rezistă până la circa 30 de ani, în vreme ce sistemele din oțel pot avea o durată de viață chiar mai mare, de până la 50 de ani. 

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că pentru a prelungi durata de viață a jgheaburilor și a burlanelor, mai ales la cele din oțel și tablă, este necesară aplicarea unui strat de vopsea, cu rol de protecție. 

Cromatică

Poți alege sistemul pluvial în funcție de nuanțele pe care le dorești pentru locuință, iar panoplia de culori este destul de amplă. În funcție de stilul casei și de culorile definitorii pentru aceasta (acoperiș și fațadă) vei putea alege și sistemul pluvial. 

În general sunt folosite nuanțele discrete, cât mai apropiate de naturalețe, pentru a completa în mod discret aspectul exterior al locuinței. Poți opta pentru nuanțe de gri, cărămiziu, vișiniu, zinc sau cupru, sau pentru orice nuanță care ajută la păstrarea aspectului deosebit al casei tale.

Dimensiuni

Atunci când realizezi sistemul de colectare a apelor pluviale este nevoie să iei în considerare și dimensionarea corectă a elementelor. Diametrul burlanelor va fi important în contextul preluării apelor pluviale, așa că va fi necesar un calcul pentru a obține dimensiunile clare pe care va fi necesar să le cumperi.

De asemenea va trebui în funcție de dimensiune burlanelor să corelezi dimensiunea coturilor, a brățărilor și a oricărui alt element care te poate ajuta să realizezi un sistem eficient de eliminare a apei provenite de la nivelul acoperișului. 

La nevoie, poți opta chiar pentru ajutor din partea specialiștilor, care în funcție de dimensiunea acoperișului și de numărul de pante ale acestuia îți pot calcula necesarul de materiale pentru realizarea acestui sistem.

Burlanele și jgheaburile sunt deosebit de importante pentru o locuință, deoarece acestea asigură scurgerea apelor pluviale și deversarea ei în rigole speciale de colectare, pentru a preîntâmpina infiltrarea acesteia la nivelul fundațiilor. Alege așadar un sistem de calitate, care să îți protejeze casa pe întreaga durată de viață a acesteia. 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/V25B29tzuO8 coral