Herpesul, dincolo de faptul că este dureros și enervant, este considerat inestetic. Tocmai de aceea multă lume care s-a lovit de această problemă și-a dorit să știe cum scapi de herpes.

Herpesul bucal este de fapt o bubă la gură, mică, plină cu lichid, și care apare din cauza virusului Herpes Simplex I, un virus extrem de contagios, care se transmite prin salivă, prin sărut, prin folosirea acelorași tacâmuri, etc.

Marea problemă cu acest virus este că odată pătruns în organism nu mai dispare niciodată și se manifestă în situațiile în care organismul este slăbit de stres, oboseală sau boală.

O persoană care nu a mai avut până acum herpes bucal poate chiar să nu știe că s-a pricopsit cu acest virus. Afecțiunea se manifestă prin apariția unei bube la gură, care înainte de apariție provoacă senzația de înțepătură sau arsură în jurul gurii. După cel mult 2 zile apar vezicule mici pline cu lichid. Herpesul bucal apare de obicei între buză și piele. Sunt persoane care fac herpes bucal lângă nas sau pe obraz.

La câteva zile de la apariție, veziculele se unesc, apoi se sparg, lăsând în locul lor o rană care supurează, apoi formează crustă și se vindecă.

În mod normal, herpesul bucal nu este periculos, însă sunt cazuri rare, precum persoanele care au cancer și care fac chimioterapie, pacienții cu HIV/SIDA sau bebelușii, când pot duce la infecții grave la ochi sau chiar și creier.

Pentru herpes nu există deocamdată un tratament standard. De obicei, medicii recoamndă medicamente pentru combaterea febrei, pentru vindecarea rănilor locale și un aport ridicat de fluide.

Medicamentele pot fi administrate pe cale orală sau pot fi aplicate sub formă de cremă antivirală topică.

De obcei, se recomandă un anestezic topic precum lidocaină vâscoasă sau un acetaminofen sau ibuprofen pentru tratarea febrei si a durerilor musculare.

coral