Italia și Danemarca au decis să expulzeze în masă diplomați ruși, în urma informațiilor despre presupusele atrocități comise de armata rusă în orașul ucrainean Bucha. Ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, a declarat, marți, 5 aprilie, că ambasadorul Rusiei la Copenhaga a fost informat că 15 membri ai personalului său sunt expulzați și că guvernul danez „a condamnat ferm” acțiunile soldaților ruși în regiunea Kiev.

Mai multe state UE sancționează Rusia

La scurt timp după aceea, ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, a transmis că Roma a înștiințat Moscova că 30 de diplomați ruși au fost rugați să părăsească țara „din motive de securitate națională”.

„Prin această decizie, trimitem un semnal clar Moscovei că nu vom accepta ca ofițeri de informații ruși să spioneze pământul danez”, a declarat Kofod. „Ei reprezintă un risc pentru securitatea noastră națională pe care nu îl putem ignora. Împreună cu un număr dintre cei mai apropiați aliați ai noștri, punem piciorul în fața spionajului pe care Rusia îl desfășoară sub pretextul statutului său diplomatic”, a adăugat ministrul danez de Externe.

Diplomații ruși sunt expulzați în număr mare

Potrivit guvernului danez, diplomații ruși au la dispoziție 14 zile să părăsească țara. Di Maio nu a dezvăluit în cât timp trebuie să plece oficialii ruși din Italia.

Reacționând la aceste decizii, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat Agenției de presă de stat TASS că Moscova va lua „măsuri adecvate” împotriva Italiei și Danemarcei.

Pe lângă aceste două state membre UE, și Franţa, plus Germania au hotărât, luni, 4 aprilie, expulzarea diplomaţilor ruşi din ţările lor, în timp ce occidentalii cer o anchetă privind „crimele de război” atribuite soldaţilor ruşi în orașul Bucha.

Cum reacționează Moscova

Din Germania sunt somați să plece 40 de diplomați ruși. Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a explicat că aceşti angajaţi ai ambasadei Rusiei reprezintă o „ameninţare pentru cei şi cele care caută protecţie la noi”. Expulzarea „neprietenoasă” va „deteriora” relaţiile cu Moscova, amenință Rusia.

La rândul său, Franţa izgonește 35 de diplomaţi ruşi, ale căror activităţi sunt „contrare intereselor sale”, a anunţat o sursă apropiată Ministerului francez de Externe. „Această acţiune face parte dintr-un demers european”, potrivit unui comunicat al oficialilor francezi.

Masacrul din Bucha este condamnat la unison

În aceeași zi, Lituania a anunţat că îl expulzează pe ambasadorul rus în această ţară baltică, ca „răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei suverane şi la atrocităţile comise de forţele armate ruse”.

„Reducerea nefondată a personalului diplomatic din misiuni ruse în Germania va restrânge spaţiul pentru menţinerea dialogului între ţările noastre, ceea ce va duce la o deteriorare suplimentară a relaţiilor ruso-germane”, se precizează într-un comunicat al ambasadei Rusiei la Berlin.

Germania i-a numit „persona non grata”

Guvernul Germaniei a declarat nu mai puțin de 40 de diplomaţi ruşi „persona non grata”, a transmis, luni, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, act ce constituie primul pas spre expulzarea acestora din Germania. Astfel, guvernul de la Berlin a hotărât să declare „un număr semnificativ de membri ai ambasadei ruse drept indezirabili, (persoane) care au lucrat în fiecare zi în Germania împotriva libertăţii noastre, împotriva coeziunii din societatea noastră”, arată impact.ro coral