Unde te vezi peste 5 ani? Întrebarea aceasta parcă nu își mai are sensul acum, deoarece pandemia de coronavirus a dat peste cap totul, iar planurile se năruie de la o zi, la alta. Cu toate acestea, jurnaliștii de la cotidianul Financial Times și experții Nikkei au făcut unele predicții despre cum va arăta lumea peste 5 ani.

Cum va arăta lumea peste 5 ani

Ei bine, pandemia de coronavirus a schimbat deja lumea pe care cu toții o cunoaștem, iar lucrurile nu par a se îmbunătăți deloc. Cu toate acestea, potrivit Financial Times, peste cinci ani, profesioniștii calificați se vor bucura până în 2025 de roadele muncii hibride.

Mulți vor lucra de acasă una sau două zile pe săptămână, iar prezența la locul de muncă nemaifiind o condiție a progresului în carieră. Acest lucru le favorizează pe femei, care își vor păstra job-ul și vor putea să fie și aproape de copii.

Tinerii își vor găsi din ce în ce mai greu de muncă

Astfel, dezechilibrul între statutul femeilor și cel al bărbaților va începe să se îmbunătățească. În plus, munca la distanță va crea oportunități pentru oamenii talentați din țările în curs de dezvoltare de a lucra pentru companii din lumea bogată.

Acestea vor fi cazurile fericit, din păcate. Pentru foarte mulți însă piața muncii în 2025 va fi mai rea. Șomajul ridicat în anii de după pandemie va eroda puterea de negociere deja slabă a lucrătorilor tineri și a celor cu calificare scăzută. Companiile vor păstra un nucleu de personal bine antrenat, dar noile angajări vor fi din ce în ce mai mult cu contracte temporare sau contracte de colaborare.

Până în 2025 situația tinerilor va fi foarte dificilă, întrucât șomajul va fi o problemă frecventă și acestora le va fi mai greu să găsească angajatori dispuși să le ofere pregătire, dezvoltare sau carte de muncă, care să le asigure în viitor o pensie.

Inteligența artificială ia avânt puternic

Jurnaliștii mai spun că până în 2025 inteligența artificială va remodela finanțele globale, declanșând o bătălie competitivă între companii și regiuni care doresc să domine această nouă sferă. Cea mai mare confruntare va avea loc mai degrabă între grupuri financiare și tehnologice decât între bănci.

Trecerea la o societate fără emisii de carbon nu determină doar schimbarea cererii de aprovizionare cu energie, ci și a politicilor și afacerilor internaționale.

Pe lângă UE și Japonia, președintele ales al SUA, Joe Biden, s-a angajat că vor reduce la zero emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050. China, cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră, a stabilit acest obiectiv până în 2060.

Energia regenerabilă, la mare căutare

Realizarea acestor obiective va necesita o inovație tehnologică drastică și o schimbare a structurilor economice și sociale. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, până la sfârșitul anului 2030 vânzările totale de vehicule electrice va trebui să crească de 20 de ori, iar furnizarea de hidrogen de 100 de ori.

Se estimează că trecerea la un sistem de energie centrat pe energie regenerabilă necesită investiții în valoare totală de 1,6 trilioane de dolari, de patru ori mai mult decât nivelurile actuale.

Dacă secolul XX a fost epoca petrolului, condusă de SUA, în secolul XXI China va fi cea care va provoca SUA. China urmează să dețină o pondere dominantă pe piața globală a tehnologiilor și produselor care sprijină măsurile de combatere a schimbărilor climatice, cum sunt panourile solare, turbinele eoliene, vehiculele electrice și bateriile utilizate de acestea grație programelor naționale pentru promovarea introducerii energiei regenerabile. coral