News Flash:

Cum vrea sa schimbe PPDD Constitutia. Cele mai bizare propuneri: Drepturi pentru Basescu si Iliescu

24 Aprilie 2013
1228 Vizualizari | 0 Comentarii
Revizuirea Constitutiei le da ocazia juristilor din partidele parlamentare sa contribuie la viitoarea lege fundamentala a Romaniei. Daca printre propunerile avansate pana acum se afla unele care incearca sa corijeze deficientele constatate de-a lungul anilor, altele sunt de-a dreptul extravagante. Unele dintre ele chiar incalca limitele revizuirii Constitutiei. Foarte multe dintre amendamentele cele mai bizare vin din partea PPDD.

Comisia parlamentara
de modificare a Constitutiei a strans deja tezele revizuirii formulate de catre partidele politice reprezentate in Parlament.

Tezele difera esential in primul rand in ceea ce priveste modul in care au fost formulate. Partidele din USL si PDL au formulat mai mult principii generale, modificarile concrete pe care le doresc fiind rareori formulate.

In schimb, PPDD, UDMR si minoritatile au preferat o abordare mai directa preferand sa precizeze clar ce modificari doresc sa aduca legii fundamentale. Cei mai creativi au fost parlamentarii PPDD.

Astfel, Constitutia dupa PPDD va prevede explicit ca regiunile "nu vor putea fi organizate dupa criterii de limba, origine etnica sau nationalitate".

O tusa de euroscepticism razbate dintr-un articol care restrange dreptul Parlamentului de a ratifica tratatele internationale: "Parlamentul nu va putea ratifica tratate internationale daca acestea restrang drepturile cetatenilor romani si/sau aduc atingere traditiilor si obiceiurilor specifice poporului roman. Orice tratat international a carui ratificare de catre Parlament s-a hotarat cu o majoritate mai mica de trei patrimi va fi supusa unui referendum de aprobare."

Juristii PPDD vor ca statul sa fie obligat sa asigure asistenta juridica celor saraci, iar secretul convorbirilor, al corespondentei si al comunicatiilor electronice sa fie garantat prin legi speciale

Totodata, se cer garantii constitutionale ca masuri de austeritate ca cele adoptate in 2010 sa nu mai fie posibile. "Dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurare sociala nu pot fi restranse", prevede o propunere PPDD.

In plus, se doreste introducerea raspunderii patrimoniale a demnitarilor si functionarilor cand isi exercita functia cu rea credinta sau grava neglijenta.

PPDD-istii vor sa puna oprelisti si pornirii statului de a impovara cetatenii cu taxe astfel incat "nicio modificare legala cu caracter fiscal nu va putea produce consecinte intr-un termen mai mic de un an de la data adoptarii prin lege".

In viziunea partidului lui Dan Diaconescu, exercitarea votului nu este un drept, ci o obligatie astfel incat alegatorii ar trebui manati inspre urne sa aleaga dintre politicieni prin introducerea votului obligatoriu.

In ceea ce priveste Parlamentul, acesta va ramane bicameral, dar nu va putea avea mai mult de 300 de locuri. Dintre acestea, cateva ar trebui rezervate fostilor presedinti ai Romaniei care ar trebuie sa fie senatori pe viata.

Mai mult, femeile vor beneficia de cote minime de reprezentare stabilite prin lege, nu doar in Parlament, ci si in Parlamentul European, consiliile judetene. Traseistii din Parlament isi vor pierde mandatul.

PPDD vrea sa scurteze si sederea unui parlamentar prin Casa Poporului, limitand numarul maxim de mandate la doua.

Pentru a preveni situatiile in care poporul se pronunta prin referendum, iar Parlamentul ii ignora rezultatul cu seninatate, PPDD propune ca vointa poporului sa fie legiferata in maxim 6 luni de catre Legislativ, in caz contrar acest putand fi dizolvat de drept. Aceeasi soarta o va avea Parlamentul si in cazul in care il suspenda pe presedintele Romaniei, iar electoratul invalideaza decizia prin referendum.

Cat priveste puterea judecatoreasca, PPDD isi doreste ca CSM sa fie alcatuit din judecatori si reprezentanti ai societatii civile, fara procurori. "Membrii Curtii Constitutionale sunt desemnati din randul judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie", prevede un alt amendament al PPDD.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

comisia parlamentara parlament usl pdl ppdd udmr constitutia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2403 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017289 (s)