O minoră de 9 ani a fost violată, în repetate rânduri, de concubinul mamei sale şi de un prieten al acestuia din Cluj-Napoca, iar la unele dintre scene a asistat chiar mama ei. Atât femeia cât şi cei doi bărbaţi au fost arestaţi preventiv. Dosarul a pornit după ce femeia şi-a reclamat concubinul la Poliţie, susţinând că ar fi agresat-o pe ea şi ar fi violat-o pe fată.

”La data de 18 noiembrie 2022, Poliţia Municipiului Aiud a fost sesizată de către o femeie de 32 de ani, din Aiud, cu privire la faptul că, în perioada 2020 – 2022, în care ar fi avut o relaţie de concubinaj cu un bărbat de 36 de ani, din Cluj Napoca şi ar fi locuit la domiciliul acestuia, împreună cu fiica ei minoră, ar fi fost agresate de către acesta, iar minora, în vârstă de 9 ani, ar fi fost violată”, a transmis, joi, IPJ Alba, conform News.ro.

Sursa citată a precizat că, în urma cercetărilor efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, a rezultat că bărbatul ar fi agresat-o sexual pe minoră şi ar fi întreţinut cu aceasta raporturi sexuale, iar mama acesteia ar fi ştiut şi chiar ar fi asistat la unele dintre aceste scene.

”Totodată, a rezultat că şi un alt bărbat, cunoştinţă a celor doi, în vârstă de 35 de ani, din Cluj-Napoca, ar fi săvârşit asupra minorei fapte de agresiune sexuală şi viol. Pentru obţinerea de probe, la data de 22 noiembrie 2022, poliţiştii din Aiud, cu sprijinul poliţiştilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au efectuat două percheziţii, pe raza municipiului Cluj-Napoca, iar cei doi bărbaţi au fost conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Aiud unde au fost audiaţi, iar ulterior au fost reţinuţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de agresiune sexuală, corupere sexuală, viol şi rele tratamente aplicate minorului”, a mai precizat sursa citată.

Măsura reţinerii a fost luată şi faţă de mama minorei, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la agresiune sexuală, complicitate la viol, corupere sexuală şi rele tratamente aplicate minorului.

În cursul zilei de miercuri, cele 3 persoane reţinute au fost prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, iar, ulterior judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Aiud, care a dispus cercetarea lor în stare de arest preventiv. Acestea au fost depuse în centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba. Cercetările sunt continuate, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.

Cum să nu se întâmple astfel de monstruozităţi când bravii justiţiari şi, mai ales bravele justiţiare din România consideră că un minor sub 14 ani poate consimți actul sexual?!

A fost și cazul unei fetițe de aproape 11 ani care a fost violată de un bărbat de 52 de ani. Judecătorul a considerat că victima putea să-și informeze agresorul că nu voia să fie violată, procurorul de caz a concluzionat că “nu s-a dovedit dincolo de orice îndoială că reclamanta nu a consimțit actele sexuale”, în timp ce Judecătoria Deva a considerat relevant că victima era îmbrăcată “sumar”.

Din cauza felului în care a fost gestionat acest caz, statul român a fost condamnat la CEDO în 2016, în cauza M.G.C. împotriva României, dar de atunci până acum, nu s-a schimbat mare lucru în mentalitatea sistemului. Chiar procurorul general al României, Gabriela Scutea, pare să creadă și azi că o minoră de 13 ani poate consimți actul sexual cu un adult.

România este ţara în care doar 1 din 4 judecători a mai prezumat lipsa de discernământ a victimelor cu vârste fragede atunci când a avut pe masă dosare cu agresori sexuali. 

Poziţia Guverului la CEDO în cazul prezentat mai sus: “Douăsprezece hotărâri judecătorești interne (pronunțate între 2009 și 2013) urmează abordarea conform căreia capacitatea de a-și exprima consimțământul valabil din partea unei victime a agresiunii sexuale care este minoră se determină în conformitate cu circumstanțele particulare ale fiecărei cauze în parte. În majoritatea acestor cauze, s-a considerat că victimele – cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani – au consimțit la acte sexuale cu bărbați mai în vârstă – inclusiv sex anal și oral – în baza unor elemente precum faptul că nu le-au spus nimic părinților, nu au țipat după ajutor ori au fost de acord să însoțească făptuitorii în diversele locuri în care au avut loc actele. În unele cauze, discrepanțele dintre declarațiile date de victime în diferite faze ale procedurii au fost, de asemenea, considerate ca fiind un element ce dovedește consimțământul lor”

CEDO a cerut Guvernului român nu doar să clarifice legislaţia care incriminează violenţa de gen, ci şi să asigure în practică protecţia victimelor cu vârste fragede, în condiţiile în care judecătorii nu doar că obişnuiesc să preia apărările agresorilor care se declară “ademeniţi” sau “provocaţi” de îmbrăcămintea sau vreun gest al victimei, ba chiar ajung să facă confruntări între victime şi agresori şi să dispună teste poligraf.

CEDO a cerut, statul român a promis că se conformează, dar doar cu promisiunea am rămas. coral