Dan Barna, președintele USR, a cerut luni PSD și PNL să fie de acord cu organizarea referendumului pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice” odată cu alegerile locale.

Șeful USR a făcut cererea de la tribuna Parlamentului, în timpul dezbaterii de la ”Ora premierului”.

”Înțeleg, domnule președinte al PSD, că încercați să faceți în așa fel încât referendumul pentru “Fără Penali” să fie programat cândva prin luna august. Probabil v-a zis cineva că astfel sunt șanse să pice. Nu fiți Dragnea, domnule Ciolacu! Nu vă jucați cu voința poporului. S-au mai jucat și alții și când au tras linie n-a ieșit bine. Dacă v-ați gândit că oamenii vor fi demobilizați în august, vă asigur că vă înșelați. Oameni nu sunt mai toleranți la hoție dacă e cald afară”, a spus Barna în Parlament.

Printre proiectele de pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare se află iniţiativa cetățenească de modificare a Constituției, susținută de USR, „Fără penali în funcţii publice”. Inițiativa a primit undă verde din partea Curții Constituționale în aprilie 2019, dar de mai bine de un an stă blocată în Parlament, fără a intra la dezbatere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Potrivit Constituției, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

coral