Un număr mare de factori contribuie la deteriorarea fundației. Oricât de proactivi ați fi în ceea ce privește hidroizolația, nicio casă nu este complet ferită de pericolul de inundații. Cauzele frecvente sunt reprezentate de un sol prea umed, prea uscat sau prea slab, de schimbări frecvente de temperatură, o construcție precară, un drenaj defectuos și, desigur, de cutremure. Există mai multe semne ale deteriorării care pot indica probleme minore sau, dimpotrivă, destul de severe.

Crăpături de fundație – care sunt cauzele lor?

Există trei tipuri principale de fisuri pe care este posibil să le observați de-a lungul timpului. Contracția betonului este o problemă destul de frecventă, contracția orizontală este cauzată de presiunea solului sau a apei, în timp ce contracția de așezare reprezintă o problemă minoră, specifică tuturor caselor.

O mică denivelare cauzată de așezarea casei este normală, dar trebuie să supravegheați îndeaproape schimbările mai dramatice din interiorul casei: pereți și tavane care prezintă crăpături extinse, uși și ferestre nealiniate, fisuri pe caramida și pe plăcile ceramice, pardoseli înclinate, pereți înclinați, zid crăpat și umed etc. 

Înclinarea unui stâlp – ce probleme poate indica?

Există și alte componente structurale care susțin o casă. Stâlpii, suporturile din beton și diferite dimensiuni de buiandrug sunt amplasate în zone specifice din subsol sau fundație pentru a oferi suport portant. Aceste componente structurale ar trebui să fie drepte și să se potrivească cât mai strâns sub grinzile de căprior. Stâlpii de susținere nu trebuie niciodată să se aplece, să se încline sau să se miște. Ceea ce puteți face este să examinați partea inferioară a peretelui fundației din fiecare colț al casei pentru a verifica o eventuală înclinare. O astfel de problemă ar putea însemna că fundația s-a deplasat sau că există presiune cauzată de expansiunea și contractarea solului.

Betonul deteriorat este o altă problemă frecventă. Dacă pereții exteriori par a fi crăpați sau ciobiți, puteți să îi testați cu o șurubelniță pentru a observa dacă există și alte probleme mai grave. Cel mai adesea, crăpăturile se dezvoltă în colțuri de 90 de grade, așa că verificați cu atenție acele locuri. Cea mai bună modalitate prin care puteți evita lucrările majore de reparații este prin monitorizarea lățimii fisurii. Marcați un loc de-a lungul fisurii și măsurați cu precizie lățimea utilizând o riglă. Măsurați din nou, cât mai frecvent. Dacă fisura începe să se extindă la un capăt, acesta poate fi un semn de probleme mai severe. O fisură mai lată de 1 centimetru trebuie evaluată de către un inginer.

coral