Cu siguranță te-ai delectat cu o felie de tort la zilele de naștere ale celor dragi și le-ai oferit la rândul tău acest desert delicios când ți-ai celebrat aniversarea. De la texturi fine și cremoase până la rețete îmbogățite cu nuci crocante sau fructe de pădure proaspete, torturile oferă o varietate uimitoare și nu lipsesc de la nicio ocazie specială.

Te-ai întrebat însă, de ce servim acest desert la zilele de naștere? Iată cum a devenit această tradiție atât de populară și care sunt semnificațiile din spatele ei.

Revoluția industrială a transformat tortul într-un desert popular 

O zi de naștere fără tort poate fi greu de imaginat. Totuși, spre deosebire de zilele noastre în care poți comanda tortul dorit la domiciliu sau cu ridicare din magazin, pe vremuri doar cei bogați se puteau bucura de acest desert. Zahărul, un ingredient esențial în prepararea torturilor, era extrem de scump, fiind denumit chiar “aur alb”.

Revoluția industrială a facilitat fabricarea și procesarea zahărului, dar și a altor ingrediente folosite în patiserie, precum praful de copt sau laptele condensat. Ca urmare, acestea au devenit mult mai ieftine și accesibile pe scară largă.

Celebrarea zilelor de naștere își are rădăcinile în Egiptul Antic

Egiptenii au fost prima civilizație care a sărbătorit zilele de naștere. Deși, pe vremea aceea, noțiunea de tort nu apăruse încă, ideea de a dedica o zi pentru celebrarea unei persoane a pornit de la faraoni. În acele timpuri, se credea că atunci când sunt încoronați, faraonii devin zei. Acest moment era considerat ziua lor de “naștere” și sărbătorit cu mare fast.

Se presupune că tortul a apărut în Grecia Antică

Grecii au împrumutat tradiția Egipteană, însă au considerat că un mod mai bun de a celebra zeii este prin intermediul unui desert. Astfel, au început să coacă torturi de formă rotundă, pentru a le oferi ca omagiu lui Artemis, zeița vânătorii, a pădurilor și a lunii, în a 6-a zi a fiecărui ciclu lunar. Tot grecii au adăugat și lumânări aprinse în tort, pentru ca acesta să strălucească, asemenea obiectului celest pe care îl simboliza.

Tradiția a continuat în Germania

Obiceiurile egiptenilor și ale grecilor s-au păstrat în timp, cu precădere în Germania. În secolul XVIII, nemții sărbătoreau “Kinderfeste”, mai exact, ziua de naștere a copilului. Tradiția presupunea ca părinții copilului să ii facă tortul în dimineața zilei sale de naștere și să adauge pe el cu o lumânare mai mult decât vârsta copilului. Acest lucru simboliza dorința ca cel mic să trăiască și în următorul an.

Tortul se servea doar seara, după cină, când copilul trebuia să stingă toate lumânările dintr-o suflare și să își pună o dorință. Această tradiție s-a păstrat și în prezent, anumite culturi considerând că fumul transmite dorința către zeități, pentru îndeplinirea ei.

Și unele superstiții păgâne conferă o putere simbolică lumânărilor de pe tort. În trecut, se credea că oamenii sunt vizitați de către diverse spirite rele de ziua lor, așa că cei apropiați trebuiau să facă mult zgomot pentru a le alunga. Astfel, au apărut petrecerile destinate aniversării.

Legătura dintre tort și ziua de naștere este una complexă, iar egiptenii, grecii și germanii par să fi avut o influență semnificativă asupra modului de a celebra ce are loc în prezent. Pe lângă această latură mistică, tortul este, cu siguranță, un desert delicios pe care să-l împarți cu toți cei dragi ție.

Sursă foto coral