De ce nu au voie femeile în Altar. Răspunsuri și explicații la una dintre cele mai cunoscute interdicții. Încă de la naștere aflăm că femeia şi bărbatul sunt diferiţi, ca natură şi ca înzestrare. Cu toate acestea, se completează perfect unul pe celălalt. Dar v-ați întrebat vreodată de ce femeile nu au voie în Altar? Ei bine, nu este vorba despre misoginism. Care este adevăratul motiv veți afla din materialul următor.

De ce nu au voie femeile în Altar

Religia și creștinismul au reprezentat mereu subiecte controversate pentru marea majoritate a oamenilor, iar unul dintre acestea este prezența femeilor în Altar. Deși mulți s-au grăbit să spună că este vorba despre misoginism, se pare că adevărul este altul. Legenda spune că femeia a fost creată din coasta bărbatului pentru a-i fi acestuia de ajutor.

În Cartea Facerii este prezentată povestea lui Adam, care trăia destul de singuratic, iar Dumnezeu a constatat că „Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el”. Astfel, din costa bărbatului a fost creată Eva. Femeia nu era considerată nici stăpâna lui Adam, dar nici sclava acestuia. Cei doi reprezentau un întreg și se completau reciproc.

„Ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup”.

Practic, în creștinism nu s-a pus niciodată problema de misoginism. Dumnezeu și-a dorit dintotdeauna ca femeia să fie egală cu bărbatul, iar cei doi să-și cunoască foarte bine rolurile pe care le au în cadrul familie.

„Femeile să se supună bărbaților lor ca Domnului, Pentru că bărbatul este cap femeii, precum și Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor și este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, așa și femeile bărbaților lor, întrutotul.

Bărbaților, iubiți pe femeile voastre, după cum și Hristos a iubit Biserica, și S-a dat pe Sine pentru ea (…) Așadar, bărbații sunt datori să-și iubească femeile ca pe înseși trupurile lor. Cel ce-și iubește femeia pe sine se iubește.”

Răspunsuri și explicații la una dintre cele mai cunoscute interdicții

În urmă cu ceva timp, Altarul nu era despărțit de restul Bisericii. Acesta reprezenta doar locul în care preoții își săvârşeau Jertfa lui Hristos, iar femeile nu puteau intra pentru că nu aveau nicio treabă cu preoția. Așadar, nu este vorba despre o discriminare, ci despre o ordine.

Femeile nu pot intra in Altar, așa cum bărbații nu pot să nască. Este adevărat că este imposibil și din punct de vedere fizilogic, dar un bărbat nu se poate dărui copiilor, așa cum o face o mamă. Deși există acest mit că femeile nu au voie în Altar, în realitate nimeni nu are treabă cu acest loc sfânt în afară de preot.

„Nimănui dintre mireni nu-i este îngăduit să intre în altar, însă stăpânirea împărătească nu este oprită de la aceasta, când ar voi să aducă daruri Creatorului după o tradiţie foarte veche”.

Există câteva excepții când femeile au voie să intre în Altar. Una ar fi atunci când se face sfințirea noului Altar. În acel moment toată lumea este chemată ca semn al iubirii divine. Iar, un alt caz în care femeile au voie în Altar este în cazul mănăstirilor de maici. coral