Rata de incidență este sub pragul de 1,5 la mia de locuitori, iar la ATI avem cel mai mic număr de pacienți Covid-19 din ultimele luni. Raed Arafat a explicat de ce nu s-a ridicat starea de alertă, deși toată România e în scenariul verde.

De ce nu s-a ridicat starea de alertă, deși toată România e în scenariul verde

Pentru întâia oară în ultimele luni, pandemia dă primele semne de oboseală. Numărul cazurilor noi de infectare, la 24 de ore, este în scădere, la fel și numărul pacienților internați pe secțiile de ATI din spitalele din întreaga țară. Miercuri, toată țara a devenit, oficial, verde, după ce rata de incidență a ajuns sub pragul de 1,5 la mia de locuiori în toate județele țării, iar autoritățile vorbesc despre noi seturi de măsuri de relaxare. Raed Arafat a explicat de ce nu s-a ridicat starea de alertă, deși toată România e în scenariul verde.

„Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru că noi ca să aplicăm măsurile și incidențele, în situația în care încă nu putem să spunem că situația este sub control… „ridicăm starea de alertă și tot”… Noi acum aplicăm niște măsuri într-o stare de alertă, nu suntem într-o stare de normalitate. În secunda ridicării stării de alertă înseamnă că suntem într-o stare de normalitate. În starea de normalitate nu mai poți aplica anumite măsuri care le aplici sub starea de alertă, sau starea de urgență”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Arafat a amintit că în timpul aplicării stării de urgență s-au putut impune restricții dure, în timp ce starea de alertă permite luarea unor măsuri ce limitează anumite activități, drepturi „permise prin legea 55, dar care se iau totui în timpul unei stări de anomalie, deci nu o stare de normalitate”, a adăugat șeful DSU. Eliminarea stării de alertă va duce, automat, la revenirea la normalitate, ceea ce înseamnă că autoritățile nu vor mai putea lua măsuri de combatere, a explicat Arafat.

„Când spunem că starea de alertă nu mai este, înseamnă că am intrat în starea de normalitate, deci înseamnă că nu mai poți să iei măsuri de combatere. Și nu mai poți să iei anumite măsuri cum sunt incidențele astea sub 1,5, peste 1,5 și așa mai departe. Dacă starea de alertă dispare, dispar mai multe aspecte, inclusiv carantina de noapte. Toate aceste aspecte sunt în discuție. O să vedem ce o să iasă în următoarele două săptămâni, maxim. Adică populația va afla mai mult pe baza discuțiilor de la comitetul interministerial care este la nivelul Guvernului, și bineînțeles de la discuțiile care vor fi și cu experții în domeniu”, a mai spus Arafat, pentru aceeași sursă.

coral