Răzvan Cherecheș, directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB,  a răspuns la întrebare într-o postare pe Facebook.

Profesorul Răzvan Cherecheș spune că până la această oră nu există suficiente date pentru a se stabili eficiența vaccinului AstraZeneca în cazul persoanelor trecute de 65 de ani.

Din motive de siguranță, autoritățile din România au decis să coboare limita de vârstă la 55 de ani.

„Nu știm cât de eficient este vaccinul AstraZeneca la persoanele peste 55 de ani. Când a fost realizată faza a treia a vaccinului, jumătate dintre persoanele peste 65 de ani au fost vaccinate, jumătate nu. Dintre cele vaccinate doar o persoană s-a infectat. Dintre cele nevaccinate doar o persoană s-a infectat.  Persoana vaccinată nu a avut simptome. Persoana nevaccinată a avut simptome severe. Fiind câte o singură persoană nu se poate trage o concluzie privind eficacitatea vaccinului comparând cele două grupuri. Nu putem spune că AstraZeneca nu funcționează la persoanele peste 65 de ani, ci doar că nu avem suficiente date ca să spune dacă și cât funcționează la persoanele peste 65 de ani”, a spus Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică.

coral