In Japonia, banalele masti chirurgicale stau la baza unei industrii de milioane de dolari. Oamenii au inceput sa le poarte din motive de sanatate, dar acestea sunt folosite acum chiar si din motive ce tin de moda.

Majoritatea japonezilor poarta masti chirurgicale in spatiul public. Unii ar putea crede ca acestea sunt folosite pentru a se feri de diverse afectiuni, altii au impresia ca sunt purtate din cauza poluarii, dar adevarul e ca mastile chirurgicale au ajuns sa fie pur si simplu la moda in Japonia, unde unii tineri le poarta pur si simplu ca accesorii, din motive de moda.

Avand in vedere ca majoritatea oamenilor le poarta, mastile chirurgicale sunt foarte ieftine in Japonia, dar chiar si asa, ele au ajuns sa stea la baza unor afaceri de milioane de dolari. Tinand cont de faptul ca adolescentii le poarta si ca accesorii, ele se gasesc acum intr-o multitudine de culori, dar si imprimate cu tot felul de motive.

Si totusi… de ce poarta japonezii masti chirurgicale?

Se pare ca adevaratul motiv pentru care japonezii le poarta are legatura cu alergiile. In ultimii ani, din cauza poluarii, din ce in ce mai multi oameni au dezvoltat alergii, iar mastile chirurgicale ii ajuta sa-si tina sub control rinitele alergice.

Mai ales in aglomerarile urbane, japonezii poarta astfel de masti, insa atunci cand merg pe bicicleta, de exemplu, ei apeleaza la niste masti mult mai performante, cu un sistem integrat de filtrare a aerului.

Pe lana toate aceste beneficii, japonezii prefera mastile chirurgicale si pentru a se feri de gripa sau raceli, dar si pentru ca pur si simplu uneori nu au chef de socializare, iar o astfel de masca presupune, in cultura lor, si o oarecare distantare de oamenii din jur.

coral