Există puține plăceri la fel de satisfăcătoare ca intrarea într-o brutărie și cumpărarea unei pâine proaspăt coaptă. Răsfățându-vă cu opțiuni de pâine albă, cum ar fi un croissant sau chiar paste albe (gândiți, linguine și farfalle), este o adevărat plăcere pentru unii. Cu toate acestea, mult prea mulți români consumă deseori pâine albă, ceea ce ar putea duce la diverse complicații pentru sănătate – inclusiv aceste efecte secundare periculoase ale pâinii albe:

 

 Nivelul zahărului din sânge ar putea crește.

 

Alimentele precum pâinea albă, cornurile și produsele de patiserie au toate un indice glicemic (IG) foarte ridicat, ceea ce înseamnă că eliberează rapid glucoza (zahărul) și poate provoca o creștere a nivelului de zahăr din sânge. Alimentele slab glicemice, pe de altă parte, eliberează glucoza încet, ceea ce permite nivelului zahărului din sânge să rămână constant. Dacă aveți diabet de tip 1 sau 2, consumul de pâine albă adesea poate fi periculos, deoarece ar putea duce la creșteri regulate ale zahărului din sânge.

Dacă nivelul zahărului din sânge crește suficient, puteți intra în ceea ce se numește o stare hiperglicemiantă. În esență, cu cât nivelurile mai mari de zahăr din sânge rămân ridicate, cu atât mai grave pot fi complicațiile de sănătate. Problemele de sănătate pe termen lung includ boli cardiovasculare, leziuni ale nervilor (cunoscute și sub numele de neuropatie) și insuficiență renală, pentru a numi doar câteva.

Știați că acest fruct poate ajuta la scăderea zahărului din sânge?

Ai putea deveni supraponderal.

 

Un alt efect secundar al consumului de pâine albă deseori este că ai putea mânca în exces și nici măcar nu știi. Un studiu sugerează că consumul de alimente cu un indice glicemic ridicat , cum ar fi pâinea albă și deserturile, poate duce la creșterea foametei. Acest lucru, în parte, poate duce la supraalimentare și la creșterea în greutate. Un alt studiu a demonstrat o legătură între alimentele bogate în IG și creșterea greutății corporale. Luați în considerare limitarea consumului de pâine albă pentru a evita riscul de a consuma mai multe calorii decât necesită corpul dumneavoastră.

Obțineți și mai multe sfaturi sănătoase direct în căsuța de e-mail, înscriindu-vă la buletinul nostru informativ.

 Pielea ta se poate crăpa

Da, pâine albă consumată în fiecare zi pentru prânz ar putea fi motivul pentru care pielea ta se crapă constant. De ce? Credeți sau nu, se întoarce la indicele glicemic. Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie (AAD), diferite studii mici sugerează că urmarea unei diete IG scăzută poate reduce cantitatea de acnee pe care o aveți, în parte, deoarece elimină vârfurile zahărului din sânge.

De ce este important acest lucru? Când zahărul din sânge crește, corpul dumneavoastră produce mai mult sebum, care este o substanță uleioasă în piele. În plus, vârfurile zahărului din sânge determină, de asemenea, apariția inflamației în tot corpul, iar atât sebumul, cât și inflamația sunt vinovații formării acneei.

Pentru mai multe informații, consultați cele 6 alimente care vă distrug pielea, conform cercetărilor.

Crește riscul de accident vascular cerebral

Un nou studiu publicat în British Medical Journal sugerează că consumul unei cantități mari de cereale rafinate – deci, literalmente, pâine albă, grâu, cornuri, cereale pentru micul dejun, biscuiți, așa-i așa – este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare majore, accident vascular cerebral și atac de cord. Mai precis, cei care au consumat mai mult de șapte porții de boabe rafinate pe zi au avut un risc cu 47% mai mare de accident vascular cerebral. coral