românesc poartă nume de planete? Ei bine, se pare că cei care au decis denumirea acestora în acest fel au fost comuniștii. Dar haideți să vedem de ce au fost denumite Neptun, Jupiter, Venus, Saturn.

De ce stațiunile litoralului românesc poartă nume de planete

Cu nu mai puțin de 275 de kilometri de coastă, România are mai multe stațiuni pe litoral conectate între ele, fiind astfel foarte ușor de vizitat. De asemenea, stațiunile de la malul mării din țara noastră sunt vizitate anual de foarte mulți turiști, mai ales datorită varietății lor.

Ei bine, în sudul litoralului românesc se găsesc cele patru stațiuni denumite după unele planete din sistemul nostru solar. Mai exact, este vorba despre Neptun, Jupiter, Venus, Saturn, stațiuni pe care comuniștii le-au denumit în acest fel, ele fiind bijuteriile litoralului românesc în Epoca de Aur.

Se pare acestea au primit nume de planete deoarece comuniștii erau de părere că turiștilor le va fi mai ușor să țină minte numele. Ba chiar mai mult de atât, comuniștii erau și foarte fascinați de spațiul cosmic, potrivit shtiu.ro.

Planetele sistemului solar, pe plaja din România

Așezată între Lacul Tătlăgeac și Pădurea Comorova, stațiunea Neptun este recunoscută, mai ales datorită vegetației excesive. Se pare că aceasta a fost preferata ”tovarășului”.

La doar cinci kilometri de Mangalia găsim stațiunea Jupiter, în jurul lacului artificial Tismana. Deși este stațiunea cu cea mai mică plajă de pe litoralul românesc, zona este protejată de golfurile care opresc valurile în zilele cu mare agitată.

Situată între Cap Aurora și Saturn, stațiunea Venus face remarcată prin colecția de hoteluri cu nume de fete precum: Dana, Claudia, Brândușa, Lidia sau Raluca.

În continuare găsim stațiunea Saturn, care a fost construită în anii ’60. Această zona se remarcă mai ales prin izvoarele termale sulfuroase și a nămolului cu proprietăți terapeutice.

Lucruri mai puțin știute despre stațiunea Mamaia

Până și numele acestei stațiuni ne spune că este destul de înaintată în vârstă, având peste 115 ani. Mamaia a fost inaugurată la data de 22 august, în anul 1905. Calea ferată construită până aproape de plajă a ajutat la dezvoltarea stațiunii, iar în acest fel au apărut atât primele vile, dar și Castelul Cara-Dâlga care îl găzduia pe rege.

Stațiunea Băile Mamaia a început să fie frecventată de turiști după ce Ioan Bănescu, primarul Constanței de la vremea respectivă, a arendat terenul și a parcelat plaja pentru construirea vilelor de lux. Mamaia a fost vizitată în primul an de la inaugurare de 45.000 oameni.

”La Mamaia, orizontul se rotește larg și cufundat în albastru. – Acolo cerul și cu apa sunt tot una. Trenul pare obosit și el de căldura care toropește orașul și-n sforțarea și năduful lui se silește să ia cât mai în grabă lumea de prin micile stații din drum, ca s-ajungă odată afară, pe culmea de sus, unde se simte cum vine boarea răcoroasă din necuprinsul mării”, scria în monografia sa din 1906, Ion Adam. coral