Rusia a început asaltul final asupra estului Ucrainei. Sute de bombe au căzut peste Donbass în doar câteva ore şi au lăsat în urma lor zeci de morţi şi răniţi. Donbass a fost de altfel motivul pentru care Vladimir Putin a declanşat invazia Ucrainei, sub pretextul că populaţia rusă de aici este supusă unui genocid. Acum vrea cu totul regiunea, pentru că vrea să facă aici Noua Rusie. 

Vladimir Putin a dat ordinul atacului seara trecută, în jurul orei 22. Imediat, de la sol şi din aer, armata rusă a început asaltul final asupra Donbassului, regiune a Ucrainei pe care urmăresc să pună mâna de opt ani. Startul ofensivei vine după 3 săptămâni de pregătiri. Moscova şi-a retras trupele de lângă Kiev şi le-a adus aici. Ar fi mobilizat pe frontul din Donbass 76 de batalioane, din care 11 doar în ultimele zile.

Vladimir Putin a schimbat strategia de război în Ucraina

Disperat să obţină o victorie în Ucraina, începe să arunce în luptă tehnică militară din ce în ce mai puternică. A ridicat de la sol o escadrilă de Suhoi-34, cel mai nou avion de luptă al ruşilor. 

Soldat ucrainean: Lăsaţi-i să vină, să intre în teritoriul nostru, că vor rămâne aici pentru totdeauna. Avem pământ să îi îngropăm pe toţi. 

Estul Ucrainei a fost în ultimii 8 ani scena unui război civil între separatiştii fideli lui Putin şi armata Kievului, în urma căruia 14.000 de oameni au murit. Chiar şi aşa, analiştii cred că bătălia pentru Donbass va fi una aprigă. Este un teren pe care ambele tabere îl cunosc bine după opt ani de lupte. Spre deosebire de alte regiuni ale Ucrainei, Moscova are şi un avantaj în această regiune.

Separatiştii proruşi controlează mare parte din Doneţk şi Lugansk de 8 ani

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Lupte grele se duc în regiunea Donețk, incluzând aici oraşul Mariupol. Lugansk este şi el extrem de disputat. Lovituri de artilerie se dau şi în Harkov şi Sumî. Pe lângă regiunile aflate în est şi sud est, lovite au fost şi Liov şi Cernihiv.

coral