Clujeanul George Roth are o poveste demnă de un film despre „visul american”. Plecat din ţară imediat după Revoluţie, el a început de jos în SUA. Acum este manager la UiPath, prima firmă româno-americană care a ajuns la valoarea de 10 miliarde de dolari. Totodată, este consul onorific al României la San Francisco.

George Roth a făcut parte din prima generaţie de absolvenţi ai Liceului de Informatică din Cluj, după care a urmat cursurile Facultăţii de Matematică, Secţia Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. De la început, şansa i-a zâmbit generos şi i-a dat aripi. O spune chiar el, conştient că succesul său a reprezentat, pe lângă efort şi talent, şi un lung şir de momente în care norocul i-a surâs, informează Adevărul.

După absolvirea facultăţii, într-o perioadă în care tot ceea ce însemna IT se afla abia la începuturi în întreaga lume, iar în România comunistă era departe de a reprezenta o prioritate pentru regim, el s-a angajat la Centrul Teritorial de Calcul Electronic (CTCE) Cluj.  Acolo, a făcut parte din grupul de programare asistată de calculator şi a lucrat la un produs de modelare digitală a suprafeţelor.

Revoluţia l-a găsit la CTCE, iar în 1991 a luat decizia care avea să-i schimbe întreaga viaţă. A ales să plece în Statele Unite ale Americii, ceea ce i-a schimbat practic destinul.

„Am plecat cu o viză de turist în SUA în 1991, la invitaţia unei bune prietene de familie, am cerut azil politic iniţial – pe vreme aceea se dădea drept de muncă instantaneu pentru asta – şi până la urmă am renunţat la azil şi am fost sponsorizat de o firma de software unde am lucrat mai mulţi ani. Dar până să ajung să lucrez ca IT-ist, începuturile nu au fost deloc simple, deşi eu am crezut că o să-mi fie uşor să găsesc o slujbă de programator foarte bine plătită.   

Abia acolo am realizat că atunci când îţi faci CV-ul şi mergi la un interviu, trebuie să spui doar informaţiile relevante, nu şi alte lucruri. Pentru că, dacă pui prea multe, rişti să ţi se spună că eşti «prea calificat» şi nu te mai angajează. America te învaţă să accepţi orice job dacă trebuie să supravieţuieşti. Aşa că am început la muncă de cel mai jos. Am avut mai multe slujbe: la o staţie de benzină, vânzător ambulant de chinezării şi vânzător de jucării muzicale”, rememorează clujeanul.    El povesteşte că i-a fost extrem de greu în America până să obţină prima slujba în IT, dar şi că de la celelalte locuri de muncă am învăţat multe lucruri.

„Benzinăria m-a învăţat să interacţionez cu oamenii şi aşa am aflat că americanii respectă pe oricine care lucrează, indiferent ce anume face. Ca vânzător ambulant am învăţat să vând, ceea ce nu-mi trecuse niciodată prin minte să fac acasă, în România. Deci, eu pot spune că din fiecare slujba am învăţat câte ceva. Ca vânzător ambulant am avut ocazia să văd cartierele sărace din Los Angeles, unde am văzut în ce condiţii grele trăieşte pătura săracă americană, o sărăcie total diferită de cea pe care am văzut-o atâţia ani în România. Acei oameni trăiesc în case neîngrijite, aproape ruine, mulţi dintre ei nu au nici măcar un perete deasupra capului şi dorm în stradă, alţii sunt cu drogurile. Dar, dacă e să trag linie, a fost şi asta o experienţă foarte folositoare”, spune George Roth.  

În viaţa lui a intervenit până la urmă şi şansa, când i s-a oferit un prim job de programator. Dar pentru asta a făcut şi un prim sacrificiu, s-a mutat de la Los Angeles la Phoenix, Arizona. Aici, a primit primul job de IT-ist la o firma de consultanţă care lucra pentru American Express.

În 1994 s-a mutat din nou, de această dată la San Francisco. Aici, el a condus o echipă care implementa un sistem de curăţare a datelor pentru Barclays Global Investors, care ulterior a fost cumpărată de BlackRock Investment, una din cele mai mari firme de investiţii din lume.    Recognos, un pariu uriaş câştigat Aici l-a cunoscut pe Ken Rogers, care era consultant. Cei doi au discutat despre un produs special, care, spune George, se lega cumva de curăţarea de date, dar era mai general. În 1998, cei doi s-au reîntâlnit, iar viaţa i-a scos în faţă o nouă provocare.   Împreună cu Rogers a înfiinţat Recognos, o companie de software, care ulterior avea să devină un important succes. Un an mai târziu, a deschis primul birou Recognos România, la Cluj, unde dezvoltă programe pentru firmele de investiţii, şi totodată un produs de extragere de date din documente neformatate folosind tehnici de Inteligenţă Artificială şi NLP – procesare de limbaj natural.  

 Primul Decacorn românesc Recognos, prin produsele dezvoltate s-a dovedit un succes important. În 2018, după negocierile cu UiPath, celebra companie româno-americană cotată la 10 miliarde de dolari, primul Decacorn românesc, a cumpărat platforma de extragere de date a celor de la Recognos. În baza înţelegerii, mai mulţi programatori de la Recognos au trecut la UiPath, iar George Roth a devenit manager senior pentru parteneriate şi alianţe în cadrul UiPath, iar fiul său, Andrei, a fost numit managerul campusului de la Cluj.  

Din 2007, George Roth este şi consul onorific al României în San Francisco, iar în acelaşi timp este senator de onoare al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. În calitate de consul onorific al României, George Roth a avut ocazia să cunoască mii de români din SUA. Pe unii dintre ei i-a şi ajutat, aşa cum a ajutat o serie de companii româneşti, pe care le-a pus în legătură cu firmele americane interesate.   coral