Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat recent că o companie din sectorul auto este interesată de o in­ves­tiţie în zona Clujului pe o suprafaţă de 150 de hectare în viitorul parc industrial Tetarom V.

Potrivit celor de la Ziarul Financiar, Skoda ar putea fi constructorul interesat de o inves­ti­ţie în România, la Cluj, potrivit datelor din piaţa auto.

Tot Grupul Volkswagen, tot pentru o uzină Skoda s-a mai uitat la România în anii 2018-2019, însă la acea vre­me decizia iniţială a fost aceea de a investi în Turcia. VW a renunţat ulterior la Turcia pe fondul evoluţiei regiunii, iar pandemia din 2020 a scos din discuţie orice investiţie nouă.

Adrian Sandu, secretar general ACAROM – Asociaţia Constructorilor de Automobile din România, declara anul trecut într-un interviu în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! faptul că investiţiile în infgrastructură vor creşte nivelul de competitivitate al României, iar pe măsură ce acestea se dezvoltă, logistica va deveni mai puţin costisitoare.

Clujul a devenit foarte atractiv după ce a fost conectat la infrastructura vest-europeană de autostrăzi prin A10 Sebeş-Turda – există un singur tronson fără autostradă, în dreptul viitoarelor ecoducte pe A1 Deva-Orăştie, însă şi acestea vor fi construite în perioada următoare.

Mai mult, Clujul va fi legat de infrastructura vest-eu­ropeană şi pe o nouă cale ferată electrificată, pe care trenurile de marfă vor putea circula cu 120 km/h – Cluj-Oradea-Episcopia Bihor de 166 km, o investiţie de aproa­pe 1 miliard de euro în infrastructura feroviară prinsă în PNRR, astfel încât aceasta ar trebui să fie gata cel târziu în 2026 pentru a fi finanţată.

Alin Tișe a afirmat că există un operator economic, o firmă importantă din domeniul automotive, care dorește să preia tot parcul Tetarom V, parc de 150 de hectare. Președintele CJ nu a dorit să dezvăluie și numele companiei.

„Vă pot spune doar că este în domeniul construcțiilor de mașini și cam atât în această fază și că se dorește preluarea celor 150 de hectare, care sunt prinse în proiectul Tetarom, încă din această fază, iar dacă se va dori și dacă Primăria Luna este de acord, acest parc v-a fi ocupat mai repede decât am crezut noi”, a spus Tișe, citat de Ziua de Cluj.

Parcul Tetarom 5 este foarte aproape de Aeroportul din Cluj, de cel din Târgu-Mureș și de autostradă. Alin Tișe a explicat și motivul pentru care numele companiei este deocamdată secret.

„Nu este din cauză că aș fi eu foarte secretos sau că mă dau eu foarte deștept, dar în general firmele mari, atunci când discută și își dorec să amplaseze fabrici, îți cer ca, autoritate publică, confidențialitate până când nu se întâmplă. Pentru ei a discuta rămâne secret. Vă dați seama că se va afla public la un moment dat informația”, a conchis Alin Tișe, președintele CJ Cluj. coral