Trei lacuri subterane au fost detectate lângă polul sudic al lui Marte.

Oamenii de știință au confirmat, de asemenea, existența unui al patrulea lac – a cărui prezență a fost sugerată în 2018.

Apa lichidă este vitală pentru biologie, astfel încât descoperirea va fi de interes pentru cercetătorii care studiază potențialul de viață în altă parte a sistemului solar.

Dar se crede că lacurile sunt extrem de sărate, ceea ce ar putea face dificilă supraviețuirea oricărei vieți microbiene în ele.

Atmosfera subțire a lui Marte înseamnă că prezența apei lichide la suprafață este aproape imposibilă. Dar apa ar putea rămâne lichidă sub pământ.

Cea mai recentă descoperire a fost făcută folosind datele unui instrument radar de pe nava spațială Mars Express a Agenției Spațiale Europene (Esa), care orbitează Planeta Roșie din decembrie 2003.

În 2018, cercetătorii au folosit date de la radarul Marsis pentru a raporta semne ale unui lac subteran cu o lățime de 20 km, situat la 1,5 km sub depozitele stratificate polare sud ale Marte, un capac polar gros format din straturi de gheață și praf.

Cu toate acestea, această constatare s-a bazat pe 29 de observații colectate de Marsis între 2012 și 2015. Acum, o echipă care include mulți dintre aceiași oameni de știință din studiul din 2018 au analizat un set de date mult mai mare de 134 de profiluri radar colectate între 2010 și 2019.

coral