În cadrul evenimentului Comisiei Europene dedicat startupurilor și inovației, desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 21-22 martie, Primarul Clujului, Emil Boc, a avut plăcerea de a fi parte a unui panel dedicat autorităților locale, a cărui temă a fost consolidarea ecosistemelor de startup din orașele europene.

Au participat de asemenea dl Alexandru Ambros, primarul orașului înfrățit Ungheni din Republica Moldova, dl Gian Andrea Paolo Garancini, viceprimarul orașului Heraklion (Grecia), dl Nicolay Petkanov, viceprimarul orașului Varna (Bulgaria) și dl Robert Kristof, managerul general al orașului Timișoara. Discuția a fost moderată de Arturo Villar, coordonatorul proiectului Startup City Europe Partnership.

Dezbaterea s-a conturat pe marginea politicilor publice aplicate de autoritățile locale pentru a sprijini și consolida ecosistemele locale de startup. În urma panelului s-au trasat două direcții strategice generale pe care autoritățile locale trebuie să le urmeze pentru a crea un mediu propice pentru startupuri: colaborarea și specializarea.

Emil Boc a subliniat pe parsursul SES 2019 conceptul de „4T – Talents, Tolerance. Technology. Trust”, care stă la baza capacității de inovare a comunității noastre. La Cluj-Napoca avem posibilitatea de a deveni lideri în dezvoltarea Inteligenței Artificiale și Internetul Lucrurilor, în domeniul medical și nu numai.

Totodată, avem oportunități de a împărtăși cu alte orașe know-how și, concret, ceea ce putem face pentru a îmbunătăți ecosistemele de inovare la nivelul comunităților noastre și la nivel european.

Orașul Varna urmărește să se specializeze pe utilizarea tehnologiei blockchain, în timp ce Heraklion are în vedere dezvoltarea sectorului turistic și agricol. Punctele tari ale Timișoarei constau în industria IT pentru automobile, în timp ce Ungheni se specializează pe industria vinului.

Mai multe informații despre Startupe Europe Summit sunt disponibile pe website-ul Comisiei Europene.

Startup Europe Summit a fost organizat de Comisia Europeană alături de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și Primăria Cluj-Napoca, în contextul președinției României la Consiliul Uniunea Europeană și a găzduit peste 1000 participanți de nivel înalt de pe întreg continentul, din variate sectoare de impact pentru viitorul comunității clujene.

coral