Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a găzduit joi, la Bruxelles, în calitate de membru al Comitetului European al Regiunilor (CoR), dezbaterea privind “Exodul de creiere în Uniunea Europeană”, dezbatere pe marginea ideilor incluse în raportul cu aceeași temă pe care l-a redactat și care a fost deja aprobat în unanimitate de comisia de specialitate a CoR.

Printre cele mai importante concluzii ale întâlnirii: nimeni nu ar trebui niciodată să fie obligat să își părăsească țara din cauza sărăciei, iar pentru aceasta avem nevoie de buna folosire a fondurilor europene pentru noi investiții în infrastructură, în dezvoltarea economiei bazate pe cunoaștere, pe inovare și în creșterea calității vieții, mai ales în domeniul educației și în cel al sănătății.

Edilul a pornit de la ideea că libertatea de circulație este dreptul nostru, ca cetățeni europeni, și că o limitare a acestui drept este de neconceput. În același timp, nimeni nu ar trebui niciodată să fie obligat să își părăsească țara din cauza sărăciei – și din păcate, românii sunt – dintre toate popoarele europene – cei care și-au părăsit în cel mai mare număr țara pentru a munci în străinătate. Peste trei milioane de români, conform documentelor oficiale, lucrează în prezent peste hotare.

Jumătate dintre copiii români care s-au născut anul trecut, în 2018, nu s-au născut în România, ci în afara țării. La fel de îngrijorător, 27% dintre românii care au ales să părăsească România se află printre cei mai calificați dintre concetățenii noștri. Edilul a arătat că în primul rând trebuie ca fiecare să își facă datoria acasă, la nivel național sau local, folosind și oportunitățile oferite de Uniunea Europeană.

Ca parte importantă a soluției, avem nevoie de acțiuni în centrul cărora să se afle investițiile în infrastructură și în crearea de locuri de muncă bine plătite; investițiile în calitatea vieții – mai ales în domenii precum educația, sănătatea, cultura și altele; fructificarea avantajelor competitive din fiecare oraș sau regiune.

“Exodul creierelor” se va reduce ca fenomen pe măsură ce se vor reduce diferențele de dezvoltare dintre diferitele țări europene, iar de aceea trebuie să folosim banii europeni și banii din bugetul național pentru modernizarea țării; în acest context am arătat că este o mare greșeală intenția Comisiei Europene de a reduce cu 10% fondurile destinate coeziunii: avem nevoie de acești bani pentru a putea avea parte de o infrastructură mai bună, de spitale mai bune sau școli mai bune în toate regiunile UE.

Nu în ultimul rând, Emil Boc a prezentat participanților la dezbatere principalele rezultate obținute la nivelul municipiului Cluj-Napoca, unde ne-am stabilit ca prioritate păstrarea talentelor și atragerea de talente prin sporirea calității vieții și prin stimularea dezvoltării economiei, cu accent pe inovare, pe economia bazată pe cunoaștere.

La dezbaterea de joi, care a făcut parte din seria dialogurilor cetățenești organizate de grupul Popularilor Europeni din cadrul CoR, au fost prezenți Comisarul european responsabil pentru democrație și demografie, Dubravka Suica (vicepreședinte al Comisiei Europene), primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski, cât și membri influenți ai Parlamentului European, printre care doi președinți de Comisii parlamentare.

coral